Любителите на кафето могат да ценят влиянието на кофеина, но какво всъщност се случва с тялото, когато се доберем до чашата с кафе.

Кафето е една от любимите напитки у нас. Особено привлекателно го прави разбуждащото му действие, което кара много хора честичко да посягат към него. Какво е истинското действие на кофеина обаче знаят малко хора.

Как действа кофеина в стомаха

Около 30 минути след като сте се насладили на кафето, то започва да взаимодейства със стомаха. През стомаха то се абсорбира в тънкото черво и оттам нататък в цялото тяло. Това, че много хора не могат да понасят кафето, често се дължи на това, че кофеинът увеличава отделянето на солна киселина в стомаха, което пък стимулира стомашните сокове. Този процес благоприятества храносмилането, но при по-чувствителни хора може да причини стомашни проблеми. Следователно трябва да се консумира в умерени количества или без кофеин.

Влиянието на кофеина върху мозъка

Кофеинът влияе на централната нервна система, тъйкато преминава кръвно-мозъчната бариера и бързо достига до мозъка. Причината за влиянието му е следната - кофеинът наподобява като структура аденозина, който тялото произвежда. Това вещество сигнализира на умора и отпадналост на тялото, като се свързва със съответните рецептори. Това потиска секрецията на вещества като допамин и норадреналин. Тялото може да се отпусне и да си почине.

Когато човек приема кофеин, той влиза в рецепторите вместо аденозина. Допаминът и норадреналинът могат да разгърнат своето възбуждащо действие, въпреки че тялото е уморено. Кофеинът няма директен стимулиращ ефект, той просто пречи да се чувстваме изтощени.

Освен това кофеинът кара съдовете в мозъка да се свиват. Главоболието и мигрената могат да бъдат облекчени. Този ефект прави кофеина леко болкоуспокояващо средство, което може да се използва като добавка към лекарствата.

Действие на кофеина върху нивото на холестерин

Кафето на зърна съдържа кавеол и кафестол. Тези т. нар. терпени могат да увеличат минимално стойността на холестерина. Концентрацията на вещества в напитката обаче зависи от нейното приготвяне. Филтрираното кафе почти не показва следи от кавеол и кафестол. Кафето, направено без филтър, съдържа повече от веществата.

Влияние на кофеина върху сърцето

Ако пием кафе, в тялото ни се отделят стресовите хормони адреналин и кортизол. Последствията са, че сърцето бие по-бързо и пулсът се засилва. Медицински това не е проблем. Австралийски учени обаче установиха, че дневното количество кафе не бива да превишава 6 чаши.

Влияние на кофеина върху кръвното налягане

Кафето води до кратковременно повишаване на кръвното налягане. Ако кафето се пие в големи количества, то няма отрицателен ефект върху здравето.  Дори напротив: Според едно изследване консумацията на кафе (1-2 чаши на ден) дори подобрява кръвообращението.

Как влияе кофеинът върху храносмилането

Кофеинът има стимулиращо храносмилането и отделянето на стомашни киселини действие. Горчивите вещества в кафето раздвижват червата, а резултатът е, че храната може да намери по-бързо път към изхода.