Ако мислите, че знаете кой е Джеф Даниелс, помислете отново. Може би си мислите за холивудския актьор - но сега има червей, убиец на тарантули, със същото име. Той е кръстен на готиния комик.

Червеят, наречен tarantobelus jeffdanielsi, е открит от учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд и е един от над 25 000 вида нематоди, но само вторият, за който е установено, че е способен да заразява тарантулите. Изследователите решават да кръстят червея на Даниелс като поклон към ролята му на д-р Рос Дженингс във филма от 1990 г. "Арахнофобия", в който неговият герой спасява калифорнийски град от заразяване с паяци.

Снимка: Скрийншот CNN

"Когато за първи път чух, че нов вид нематоди е кръстен на мен, си помислих: "Защо? Има ли прилика?", пошегува се Даниелс в съобщение за пресата.

"Честно казано, за мен е чест да приема техния жест."И, разбира се, в Холивуд не сте успял наистина, ако не си бил признати в областта на паразитологията", помайтапи се още той.

Адлер Дилман, главен изследовател и доцент по паразитология в университета "UCR", се свързал с човек, развъждащ тарантули на едро през септември 2019 г., който му се оплакал, че няколко тарантули са умрели с нещо като бяло около устата си.

Дилман и неговият екип установили, че са заразени с jeffdanielsi. Наблюдавани са други, инфектирани тарантули да ходят на пръсти и да не ядат, казаха изследователите. Отровните паяци също така загубиха способността си да използват своите педипалпи - органите, които контролират зъбите им. 

Що се отнася до това как трябва да се нарече вида, това било "лесно решение" за Дилман, който каза пред CNN, че Даниелс е бил "толкова мил и отворен за цялото нещо".

"Имахме парти в лабораторията, на което гледахме филма с негово участие, беше на Хелоуин през 2019 г.", каза Дилман. "Вече знаех, че искам да кръстя нематодата на Джеф Даниелс, поради очевидната връзка. Аз съм дете на 80-те, така че израснах, гледайки "Арахнофобия" и обичах Джеф Даниелс и неговата игра. Но исках да убедя останалата част от екипа, че да назовем нематода на негово име, е правилният ход", разказва още ученият.

Червеите са описани от екипа като "самооплождащи се хермафродити, които произвеждат собствена сперма и яйцеклетки" и могат да произведат до 160 потомства през живота си.

Дилман добавя, че тарантула, заразена с jeffdanielsi, може да живее с месеци, преди да умре от глад, и че инфекцията е смъртоносна. Той и неговият екип планират допълнителни проучвания, за да разберат как се развива инфекцията и променя поведението на тарантулите и дали това може да бъде предотвратено.

Снимка: Getty Images