Профсъюзните лидери и холивудските студия постигнаха предварително споразумение за прекратяване на историческата стачка на сценаристите след близо пет месеца, въпреки че все още няма споразумение със стачкуващите актьори, предадоха световните агенции.

Гилдията на американските сценаристи обяви споразумението с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти - групата, която представлява студиата, стрийминг услугите и продуцентите в преговорите.

"Гилдията постигна предварително споразумение с Алианса", се казва в имейл до членовете на Гилдията. "Това стана възможно благодарение на непрекъснатата солидарност на членовете на Гилдията и изключителната подкрепа на нашите синдикални братя и сестри, които се присъединиха към нас в стачката, продължила повече от 146 дни", се казва в текста.

Споразумението, което ще е в сила за три години, бе постигнато след пет дни на преговори между преговарящите на Гилдията и Алианса. То трябва да бъде одобрено от управителния съвет и членовете на Гилдията, преди да бъде обявен официален край на стачката на сценаристите.

Условията на споразумението не бяха обявени веднага.

Предварителното споразумение за прекратяване на последната стачка на сценаристите през 2008 г. беше одобрено от повече от 90% от членовете на Гилдията.

Настоящото предварително споразумение бе обявено само пет дни преди стачката на сценаристите да се превърне в най-дългата в историята на Гилдията и в най-дългата стачка в Холивуд от десетилетия насам.