"Земя като една човешка длан...

Но по-голяма ти не си ми нужна..."

Георги Джагаров

България

България е красива. България е толкова богата на забележителности и култура. България винаги се нарежда в челните позиции на класациите по културно-историческо наследство в Европа и заема трето място сред различните видове туризъм.

Неповторимата ни природа е онова, което довежда толкова много хора от целия свят у нас. Тя е и онова, което кара не малко от тях да останат тук, за да живеят в тази красота завинаги. Това обаче поставя и най-голямото предизвикателство пред нас - да съхраним онова, което имаме - националното богатство и прекрасните ни природни забележителности.

За щастие не сме сами в тази кауза. Зад нас застава BILLA България, обединявайки хиляди хора в подкрепа на националните ни богатства. И го прави със страхотно идейната кампания "Ние обичаме България".

Тя стартира на 1 февруари 2020 г. и вече четвъртото издание на националната инициатива има за цел да осигури финансова помощ за един от най-значимите паметници на културата, част от Стоте национални туристически обекта на България, а именно - Самуиловата крепост - последната твърдина на Първото българско царство.

Средновековната българска крепост се намира в Ключката клисура, между планините Беласица и Огражден. Построена в началото на XI век, и до днес тя е свидетелство за богатото историческо и археологическо минало на страната си. Крепостта е част от мащабна и сложна отбранителна система, изградена по времето на цар Самуил, която пази спомена за силата, вярата и честта на българския народ.

Вероятно в съзнанието на всеки българин, когато се спомене Самуиловата крепост, изникват картините на ослепените войници на цар Самуил през лятото на 1014 година след историческата Беласишка битка. Тогава войските на византийския император Василий II разгромяват българската армия и пленяват много войници. Цар Самуил и неговото обкръжение успяват да се спасят. След края на битката обаче византийският император ослепява 14-хилядната пленена българска армия, като на всеки сто души оставя по един с едно око, за да води другите. Все още се носят легендите за смъртта на последния владетел на Първото българско царство. Той не може да понесе гледката на ослепените си войници, което води до неговата гибел.

Благотворителната акция "Ние обичаме България" 2020 вече официално започна и набирането на средства за Самуиловата крепост тече от 1-и до 29-и февруари. В рамките на месеца всеки ще може да дари 1 лв. на касите на магазини BILLA в цялата страна. В края на кампанията BILLA ще удвои събраната сума и всички средства ще бъдат дарени на обекта.

Даренията, събрани в рамките на инициативата, ще бъдат използвани за облагородяване на Самуиловата крепост и района около нея. Това включва ремонт на укрепителните крепостни съоръжения, както и модернизацията на обекта. Предвижда се поставяне на холографска пирамида за демонстрация на 3D експонати, интегриране на система за добавена реалност, поставяне на холографски витрини за представяне на артефакти и други. Конкретните активности, които ще бъдат финансирани, ще бъдат уточнени, след като станат ясни резултатите от кампанията.

Снимка: BILLA

От началото на дългосрочната национална инициатива на BILLA "Ние обичаме България" през 2016 г. досега хиляди българи се обединиха в името на опазването на някои от най-емблематичните български исторически обекти.

Първото издание на "Ние обичаме България" подпомогна реставрацията на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка. В рамките на инициативата бяха събрани над 66 000 лв. Следващото издание спомогна за модернизирането и облагородяването на Националния историко-археологически резерват "Мадара", където се намира Мадарският конник, за който бяха дарени повече от 96 000 лв. Последната кампания подкрепи Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", която получи финансова помощ от над 78 000 лв. за реставрация и консервация на художественото платно във впечатляващата зала "Панорама" в обекта.