Тъмните ноемврийски нощи в Лондон станаха много по-свели в една от най-големите туристически атракции в британската столица.

Вижте снимки >>

Кралската ботаническа градина запали своите над един милион лампички и хиляди лазери, за да зарадва своите почитатели.

Събитието "Коледа в Кю" започва от днес и ще продължи до 5 януари 2019 г.

Кю Гардънс е голям комплекс от ботаническа градина и оранжерии в югозападната част на Лондон между районите Ричмънд и Кю.

Снимка: XINHUA/БТА

Градините представляват исторически парков ландшафт, оформян в периода от 17 до 20 век. Началото на Кралската ботаническа градина е поставено през 1759 г. и през 2009 г. е отбелязана нейната 250-годишнината.

Колекцията от живи растения съдържа 30 000 различни вида и е най-голямата в света, а 7 милиона екземпляра се съхраняват в хербаризиран вид. Библиотеката съдържа 750 000 тома литература, както и над 175 000 рисунки и илюстрации на цветя.

Екзотичните градини са създадени в парка "Кю" от лорд Тюксбъри, след което са разширени от принцеса Аугуста фон Сакс-Гота (вдовица на уелския принц Фредерик), по чиято поръчка архитектът Уилям Чеймбърс построява няколко сгради. От тях е запазена високата Китайска пагода от 1761 г.

Синът на Аугуста, крал Джордж III, също прави подобрения и присъединява простата тухлена сграда, известна днес като "Двореца Кю", в която се отглеждали децата на кралското семейство. Известната като "Палмовата къща" оранжерия, която е емблематична за "Кю", е създадена между 1844 и 1848 г. от архитект Децимус Бъртън и инженер Ричард Търнър. Това е първата голяма структура, изградена от ковано желязо, а стъклата са ръчна изработка.

Temperate House - 2 пъти по-голяма по размер, датира от 19 век. Това е най-голямата съществуваща оранжерия от Викторианската епоха.