Заведението "Филхармоник дайнинг руумс" в Ливърпул, което бе посещавано от легендарната група "Бийтълс", стана първият обявен за исторически паметник първа категория английски пъб от Викторианската епоха.

Наричано просто "Фи", заведението е построено по проект на архитекта Уолтър Томас през 1898 г., през "златния век" на градежа на пъбове. Отличава се с фасадата си от дялани камъни и богато декорирания си интериор, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Джон Ленън навремето заяви, че като член на "Бийтълс" най-неприятното е, че не може да изпие спокойно пинта бира във "Фи".

През 2018 г. Пол Маккартни се завърна в Ливърпул и изненада клиентите на заведението с импровизиран концерт.

Обявен за исторически паметник втора категория от 1955 г., "Филхармоник дайнинг руумс" вече се присъедини към архитектурните забележителности, като Бъкингамския дворец. "Филхармоник дайнинг руумс" е впечатляващ свидетел на викторианската епоха", отбеляза Дънкан Уилсън, ръководител на организацията за консервиране на паметници на културата "Историческа Англия".

Снимка: Nicholsonspubs.co.uk

Входната врата на заведението е сред най-красивите в Англия. В интериора вниманието привличат витражите и камините с украса от махагон край тезгяха с форма на подкова.

Снимка: Nicholsonspubs.co.uk