Учени от Института "Смитсониън", които се занимават с тропически изследвания в Панама установиха, че някои мравки лекуват ранените дървета, които обитават, пише Сайънс алърт.

Изследователите са открили, че когато бъдат пробити малки дупки в стволовете на дървета от рода Cecropia, техните обитатели - мравки от рода Azteca, с които съжителстват в симбиоза, излизат от домовете си, за да "залепят" раните. За 2,5 часа насекомите успяват значително да намалят размера на дупките, а за 24 часа - напълно да ги излекуват.

Работният отряд се състои от между седем и 10 мравки, които работят и отвън, и отвътре. Те "закърпват" дупките с растителни влакна, споени с течност, за която се смята, че е дървесен сок. След като дупката бъде запечатана, мравките продължават да прилагат растителни материали, докато я запълнят изцяло. В крайна сметка растението образува собствени белези, които се различават по цвят, текстура и издръжливост.

Дървесният ствол е като жилищна сграда за мравките. Докато дървото расте, се появяват повече етажи. Във вътрешността има проходи, позволяващи на мравките да се движат, с малки отвори, през които да излизат навън. В замяна на дома си насекомите защитават листата на Cecropia от тревопасни животни.

Снимка: iStock/Getty Images