Едно от нещата, които днешните млади хора в България, но и по света, приемат за даденост е глобализираният свят, в който можем да пътуваме евтино и свободно. Днес на фестивал в Германия, утре на изложба в Полша, а вдругиден конференция във Франция не беше нещо необичайно допреди няколко месеца. След това дойде коронавирус пандемията, която преобърна тази представа надолу с главата, затвори границите, прекрати работата на много летища и авиокомпании, затвори музеите, отмени концертите. Може би няма човек, чиито планове за почивка през 2020 да не се промениха.

Промениха се и отношенията ни с дигиталните технологии. Именно благодарение на тях една сватба с пъстър списък от гости все пак успя да се случи. Може да сте прочели или видели във Facebook за сключения брак между българката Милена и американеца Итън, който медиите нарекоха "най-необикновената сватба на 2020". Церемонията се състоя във врачанското село Бели Извор и успя да събере гости от цял свят, въпреки все още действащите карантинни мерки в повечето страни. Как - с помощта на мобилните технологии.

Гости от три континента

Решението на пръв поглед е доста просто - младата двойка решава да излъчи сватбата по чрез видеоконферентна връзка, която да свърже роднините на младоженеца със събитието. Основната задача е доста тежка - трябва да се съберат гости от три континента, като тяхното дигитално участие да е максимално близо до реалното. Това изисква доста технически ресурс, познания и добра връзка, за да няма моменти, в които дистанционните гости да са откъснати от щастливото събитие.

В точно този момент мобилния оператор Теленор и специалистите по видео стрийминг Streamer.bg стават нужните партньори на младата двойка. Първият има качествена и надеждна мобилна връзка, докато вторият се грижи за техническата част на събитието и за това "дистанционните гости" да се пренесат напълно в България.

Семейството на Итън остава в САЩ, без възможност да пътува към България. Те са разпръснати в няколко града в различни щати - Ню Йорк, Ню Джърси, Флорида и Вермонт. Към тях дигитално се присъединяват и гости от Перу и Сингапур. Дистанционните гости надхвърлят 30, като щастливите роднини са "закачени" на "дървото на таблетите", което се състои от 25 устройства.

Първият танц на двойката с родителите им също преминава нестандартно. Американецът Итън направи първия си танц като женен мъж с майка си... на таблет. Всички дистанционни гости получават и 360-градусов поглед към събитието чрез камери, позиционирани на ключови места.

Надеждна връзка - най-важното и в екстремни, и в нормални условия

За технически запознатите хора вероятно изниква въпросът защо е нужна мобилна връзка, след като таблетите биха могли да се свържат и към WiFi рутери. Подобен тип безжична свързаност ще е предпочитан, ако сватбата се провеждаше в София или друг голям град. Причината е, че селата и въобще отдалечените населени места рядко имат широколентова оптична връзка, която да осигури нужната свързаност за подобно начинание. В този случаи мобилната мрежа предоставя необходимата връзка, която да се справи с очаквания висок трафик.

Има и още един аргумент в полза на това да се използва мобилна връзка. Използването на рутери увеличава риска за потенциално претоварване на връзката, тъй като така тя би преминала през едно място. Базовата станция на мобилния оператор позволява да се свържат десетки устройства без проблеми. От Streamer.bg коментират, че е "излишен риск връзката да се осъществява през едно устройство, при наличието на 20 връзки с мобилната клетка и така имаме 20 резервни варианта". "Осигуряването на надеждна и стабилна свързаност с най-високо качество качество за множество клиенти едновременно е част от ежедневието за мрежата на Теленор", коментира Спас Велинов, главен технически директор на Теленор България.

Благодарение на решението да се използва мобилната мрежа на Теленор, техническите предизвикателства остават по-скоро в сферата на организацията на връзката и устройствата. За сметка на това метеорологичните предизвикателства се проявяват с пълна сила и по време на сватбата, която се провежда на открито, се разразява лятна буря. Заради това Streamer.bg решават да прехвърлят управлението на сигнала от централния терминал към два мобилни, с което се оказва, че цялото техническо обезпечаване се случва мобилно.

Близост от разстояние, мрежа от възможности

За постигането на надежден стрийминг с високо качество са необходими няколко елемента. Висок капацитет на мрежата, стабилна връзка без прекъсване, сравнително ниско забавяне, добро управление и следене на ситуацията. Streamer.bg се заемат основно с последните две задачи.

"От наша страна всичко изглеждаше гладко, мрежата имаше капацитет и за по-голям трафик", коментира Георги Спасов от Streamer.bg.

Увереността на екипите на Теленор и стрийминг компанията е подсилена от факта, че ден преди сватбата правят пълен тест на връзката и техническите възможности. Той е повече от положителен и на самото събитие обстановката е доста по-спокойна, а мобилната мрежа оправдава високите очаквания.

"Надеждността на връзката е това, който хората могат да усетят лично, когато се възползват от възможностите на мрежата. Това събитие е поредното доказателство за качеството на мрежата ни, която успява да осигури качествена свързаност за моментите, в които тя е най-важна. Именно тези постижения дават плътност и истинска стойност на престижния сертификат Best In Test на umlaut, който мрежата ни спечели два пъти поред", допълни Спас Велинов.

Сред многото въпроси, които пандемията поражда, попадат и тези дали дистанционната работа и събитията ще се наложат като основни и след като се справим с това предизвикателство. Засега изводът е, че модерните мобилни технологии предоставят лесни и достъпни решения, за които доскоро не бихме могли дори да си мечтаем. В случая е една глобална сватба, в която хора от целия свят, предизвикани от извънредните обстоятелства, успяха да се свържат едни с други и да споделят един от най-ценните и важни моменти от живота на на всеки човек - сватбата. И докато всеки разбира технологиите като обикновени технически устройства, всъщност двигателят зад тази промяна е качествената мобилна мрежа.

 

*в партньорство с Теленор