Шегаджии от цял свят си точат умовете днес, а може би и от по-рано - каква лудория да скроят на близките си. Но не са само те. Медиите често пускат "партенки", за да развеселят аудиторията си. Спомняме си случаят с Биг Бен преди години, когато съобщиха, че се превръща в "Дигитален Дейв", т.е. цифров часовник. Някои от нас (но не всички) усетиха, че има нещо съмнително. За тези, които се хванаха на въдицата - нищо! А за тези, които не са се хванали - браво.  

Но откога датира първият-Първи април? Възможно ли е цялата концепция за него да е шега? 

Различни култури празнуват популярния и до днес "празник". Традиционно всяка година на този ден се общува с шеги, които хората си правят един на друг.

Според някои историци 1-и април води началото си от 1563 г. А през 18-и век се разпространява в цяла Великобритания. В Шотландия пък има традиция за двудневен "лов на кукувици (символът на глупак)", съпроводен с погаждането на "бели" един на друг.

Дори и точната им история да е обвита в мистерия, ежегодните първоаприлски шеги гарантират един дълъг живот на празника.

Закачките в повечето случаи са забавни, докато нещата не се объркат и не се превърнат от "играчка-плачка":

"Кълна се, жив съм"

През 1708 г. авторът на "Пътешествията на Гъливер" Джонатан Суифт организира епична първоаприлска шега, като се преструва на астролог. Дотолкова е влязъл в тази роля, че дори публикува набор от прогнози, като най-забележителната е, че известният по онова време негов "колега" астролога Джон Партридж ще умре на 29 март. Ден по-късно Суифт разпространява анонимен разказ за неговата смърт, причинена от треска. На 1-ви април, когато "опечалени" се събират в дома на Партридж, се оказва, че човекът си е всъщност здрав и прав. Уви, "предсказанието" се сбъдва 7 години по-късно.

Снимка: Getty Images

Изригването на Големият син хълм!

За първи път през 1980 г. режисьор в Бостън продуцира телевизионно предаване за хълм Милтън, Масачузетс, от който изригва лава. Той включва фалшиви предупреждения от името на тогавашния президент Джими Картър и истински кадри, които показват реални изригвания. В края на предаването излизат надписи, че това е шега по повод първи април, но стотици граждани се паникьосват и "счупват" телефонните линии на правоохранителните органи. Очаквано продуцентът е уволнен.

Снимка: iStock

Онова време, когато една шега едва не доведе до война

През 1986 г. офицер от израелското разузнаване изиграва първоаприлска шега, включваща фалшива новина, че ислямски лидер е бил сериозно ранен при опит за убийство. Да, наистина. Новината веднага предизвиква нагнетяване на напрежението в региона и високопоставеният шегаджия е изправен пред военен съд.

Снимка: iStock

Наистина не съм мошеник!

През 1992 г. мъж, който твърди, че е Ричард Никсън, казва пред националното радио на Америка, че ще се кандидатира за президент и че "никога не е направил нищо лошо". Въпреки датата хиляди вярват, че всъщност Никсън обявява друга кандидатура за президентския пост. Разбира се, не говори той, но това не спира възмущението и мнозина започват да се готвят за протест.

Снимка: Getty Images

Въоръженият грабеж е забавен...?

На първи април през 2003 г. служителка на магазин за дрехи в Кълъмбъс, Охайо, решава да се обади на шефа си и да му каже, че в магазина се извършва въоръжен грабеж. Преди да има време да му се обади и да признае за шегата, шефът й се обажда в полицията. Четири патрулни коли идват до магазина, а служителката е задържана и обвинена във всяване на паника.

Снимка: iStock

Gmail Mic Drop

През 2016 г. компанията Google изпада в конфузна ситуация.

С настъпването на 1 април в Австралия компанията обявява поредния си трик: "Gmail Mic Drop" - специална версия на бутона за изпращане, която добавя gif на миньон, облечен като кралицата, който "изпуска" микрофон в края на имейла ви. За съжаление, начинът, по който компанията решaва да приложи функцията Mic Drop, е да постави бутона в прозореца за съставяне на текст на всеки потребител, което го прави достатъчно лесен за случайно натискане. Потърпевш потребител публикува във форума за помощ на компанията Gmail, като пише: "Благодарение на Mic Drop току-що загубих работата си. Аз съм писател и трябваше да спазя краен срок. Изпратих статиите си на шефа си и така и не получих отговор от него. По невнимание изпратих имейла, като използвах бутона за изпращане "Mic Drop".

"Всички ще получат съобщението ви, но няма да получите отговор", добавя компанията в блогпост, в който обявява функцията.

За повечето компании това би било краят, но Google има дългогодишна традиция да изгражда продуктите, които "обявява" на първи април, дори ако те оцеляват само 24 часа.

Снимка: iStock

В съвремието ни полагаме големи усилия, за да създадем сложни първоаприлски измами. И ако не искаме да влезем в статистиката от по-горе, не трябва да забравяме, че дори и шегите си имат граници. И както е казал Марк Твен: "Първи април е денят, в който си спомняме какви сме през останалите 364 дни от годината."