Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена във Франция, за която първоначално беше съобщено, че ще бъде евтаназирана, издъхна вчера. След като планът за връщането й обратно в морето се провали учените стигнаха до заключението, че животното изпитва мъчителна болка и затова бяха решени да предприемат крайна мярка, предаде Ройтерс.

Четириметровата косатка, идентифицирана като мъжки екземпляр, за първи път е забелязана в устието на Сена на 16 май между пристанището на Хавър и град Онфльор в Нормандия, преди да преплува десетки километри нагоре по течението и да достигне западно от град Руан.

След среща с национални и международни учени, включително специалисти по морски бозайници, в събота местният департамент Сен Маритим се опита да насочи бедстващото създание обратно към морето с помощта на дрон, издаващ звуци на косатки.

Животното обаче е реагирало "дезориентирано" на звуковите стимули, посочват от Сен Маритим. Съдейки по направените записи, издаваните от косатката звуци са приличали на сигнали за бедствие. След като опитите да върнат косатката обратно в морето са се провалили, експертите са взели решението да ги преустановят.

Учените са прегледали снимките и данните от интервенцията и са стигнали до заключението, че животното страда от мукормикоза или "черни гъбички" - заболяване, което се среща при косатки в Северна Америка, но все още не е наблюдавано в Европа.

След като зарази кожата на изтощени животни, болестта може да се разпространи в сърцето, белите дробове и мозъка, което обяснява дезориентирано поведение на косатката, казват специалистите. Те добавят, че в случая болестта изглежда доста напреднала и вероятно й причинява големи страдания.

"При тези условия експертната група стигна до единодушното заключение, че единственото възможно решение е животното да бъде евтаназирано, за да се прекрати страданието му", допълват от департамент Сен Маритим. По-късно случаят претърпя естествена развръзка. 

Експертите също така ще извършат задълбочен анализ на болестта, от която страда косатката.