Четиринадесет новооткрити вида оси са кръстени на злодеите далеци от "Доктор Кой" по случай 60-годишнината на популярния научнофантастичен сериал, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Насекомите, които са от рода "Далек", са сред 619-те нови вида оси, описани тази година от специалистите на Природонаучния музей в Лондон.

Извънземните мутанти-воини са страховитите злодеи в дългогодишния телевизионен сериал на Би Би Си.

Вид оси от Коста Рика - Dalek nationi, също е в чест на Тери Нейшън, уелският сценарист и писател, създал расата мутанти, ужасявала децата в последните шест десетилетия.

"Мислех, че това е добро име за вид и малко забавно, тъй като бях голям фен на "Доктор Кой" в детските си години", казва д-р Джон Нойес, който е научен сътрудник в лондонския музей.

Общо 815 нови вида са описани през 2023 г. от изследователите в Природонаучния музей, като сред тях са и паразитни гъби на 407 милиона години, наречени на детската писателка Беатрикс Потър.

Видът Potteromyces asteroxylicola заразява корените на древни растения и се смята за най-ранната болестотворна гъба, откривана някога.

Изследователите обясниха, че са искали да почетат репутацията на авторката Потър на отдаден миколог - човек, който изучава и работи с гъби.

Сред акцентите на 2023 г. са и вкаменелости на нов вид динозавър, открит на остров Уайт, който е наречен Vectipelta barretti на името на професора Пол Барет, който е работил в музея в продължение на две десетилетия, отбелязва ДПА.

Това е първият динозавър, открит на острова от 142 години насам.

Сред другите забележителни открития са и фосилни останки от голям пингвин, наречен Kumimanu fordycei и смятан за най-големия, живял някога .

Описанията на новите видове са допринесли за 722 научни статии, публикувани от Природонаучния музей в Лондон в последните 12 месеца.