Учени от университета "Лоранд Етвьош", Унгария, са изследвали реакциите на домашни кучета с цел да установят дали те все още са способни да откликват на воя на дивите вълци, пише БТА.

Известно е, че тези групи животни са произлезли от общи предци, но са се разделили еволюционно преди няколко хиляди години.

Вълците вият, за да маркират територията си и да общуват с глутницата на големи разстояния. Домашните кучета водят съвсем различен начин на живот и надават вой много по-рядко. Въпреки това някои породи все още пазят способността си да реагират на воя на горските си събратя.

Снимка: iStock/Getty Images

За целите на изследването учените са избрали 68 кучета от различни породи, пол и възраст, на които в лабораторни условия са пускани аудиозаписи на вълчи вой.

Резултатите показват, че по-древните породи, които са генетично по-близки с вълците, са по-склонни да надават вой в отговор. Сред тях са сибирски хъскита, аляски маламути, шиба ину, акита ину и пекинези. По-съвременните породи като дог, лабрадор ретривър, бигъл, боксер и миниатюрен пудел, по-често са реагирали с обичаен лай.

Снимка: iStock/Getty Images

Представителите на древните породи също така са били видимо по-нервни при звука на вълчи вой. Според учените те са били стресирани, защото са смятали, че са навлезли в чужда територия.

"Въпреки че воят присъства в репертоара на повечето породи, изглежда той е загубил своята функционалност поради променената социална среда. От това следва, че съвременните породи не го използват в адекватни ситуации", казват в заключение авторите на научния труд.