От ходенето на кино се поумнява, твърдят британски специалисти, цитирани от в. "Daily Star".

Гледането на филми на големия екран, независимо дали човек е сам или с компания, допринася за стимулиране на паметта и вниманието и поддържа мозъка в добра форма.

Ходенето на кино влияе благоприятно и върху физическото здраве, тъй като се равнява на 45-минутна лека кардио тренировка.

Практиката противодейства и на самотата, тъй като сърдечният ритъм на посетителите в киносалона се синхронизира, докато гледат филма заедно.

Проучването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж и веригата киносалони Vue е обхванало 77 доброволци, предава БТА.

"Културните преживявания като ходенето на кино осигуряват възможност на мозъка да се съсредоточава за продължителни периоди от време. Способността ни да поддържаме фокуса и вниманието играе решаваща роля за изграждането на психическата ни устойчивост, тъй като решаването на проблеми обикновено изисква концентрирано усилие за преодоляването на препятствия. В свят, в който е все по-трудно да се откъснем от електронните устройства, това ниво на постоянен фокус е полезно за нас", обяснява д-р Джоузеф Девлин от изследователския екип.