Открити са писмата на бившата Първа дама на САЩ - Роуз Кливланд, до нейната любима. Те ще бъдат публикувани в нова книга, разказваща за връзката между двете жени.

Роуз Кливланд е сестра на Гроувър Кливланд - 22-ри и 24-ти президент на Съединените щати. Тя започва връзка с десет години по-младата от нея Еванджелин Симпсън Уипъл, след като двете се срещат през далечната 1889 г.

Роуз е била обявена за Първа дама, тъй като правилата за неженените или овдовелите президенти, повеляват те да вземат своя близка роднина жена със себе си в Белия дом. Братът на Роуз - Гроувър, който е първият президент в историята на САЩ, който отслужва два непоследователни мандата като държавен глава, за първи път влиза в длъжност през 1885 г., когато е 47-годишен ерген.

Гроувър Кливланд

Снимка: Wikipedia

Роуз е Първа дама през първите две години от мандата на брат си и по-точно до юни 1886 г. Тогава Гроувър се жени за 21-годишната Франсис Фолсъм. Две години по-късно, когато Роуз е на 43 години и все още неомъжена, се запознава с Еванджелин, която тогава е на 33, пише в. "Дейли мейл". Еванджелин е известен филантроп и автор, позната с хуманитарната си дейност като член на Американския червен кръст в Европа по време на Първата световна война.

Минават години, в които двойката си разменя писма. В едно от тях Роуз пише:

"Ти си моя и аз въм твоя. Ние сме едно..."

Двете ходели заедно на почивки заедно със семействата си и сякаш били приемани като двойка. Но през 1896 г. Еванджелин се омъжва за епископ Хенри Уипъл.

Накрая все пак заживяват заедно и прекарват последните си дни в Италия. Роуз умира през 1918 г. на 72 години, а Еванджелин умира 12 години по-късно. Погребани са една до друга с еднакви надрогбни плочи.

Новата книга, която разкрива интензитета на любовта между двете жени, се нарича "Precious and Adored: The Love Letters of Rose Cleveland and Evangeline Simpson Whipple, 1890-1918". В нея писмата за първи път ще бъдат отпечатани, след като са събрани заедно.

Те са били пазени в пълна тайна до 1978 г. заради опасността от скандала, който може да предизвика една любовна връзка между две жени.

Роуз Кливланд

Снимка: Wikipedia

Ето и още откъси от писмата на Роуз, която е бивша учителка и писателка:

"Моя Ев, как те обичам! Това ме парализира. О, Ев, ти не можеш да разбереш какво означаваш за мен. Какво трябва да означаваш."

"Да, сега вече се осмелявам, вече не ме е страх да те разкрия. Ти си моя по всеки знак на земята и небето, по всеки знак на душата, духа и тялото и не можеш да ми избягаш. Ще трябва да ме изтърпиш до края."

Роуз Кливланд и Еванджелин Уипъл

Снимка: Wikipedia