Един от най-старите диви лъвове в Кения, наречен Лункиито, е бил убит от пастири, предаде АП.

Властите в Найроби изразиха загриженост, тъй като в събота още шест лъва са били убити с копия в друго село, с което броят на убитите само през миналата седмица е достигнал 10.

Мъжкият лъв, наречен Лункиито, е бил на 19 години и е описан като "немощен" от говорителя на Кенийската служба за дивата природа Пол Джинаро. Служителят обясни, че в четвъртък вечерта лъвът се е скитал край едно село в националния парк Амбосели в търсене на храна.

Други шест лъва от същия национален парк са били прободени с копия от пастири, след като са убили 11 кози в района на Мбирикани, окръг Каджиадо. С тези смъртни случаи броят на лъвовете, убити от пастири през миналата седмица, достигна 10 в рамките на ескалиралия конфликт между хората и дивите животни, който тревожи властите.

Министърката на туризма и дивата природа Пенина Малонза се срещна с местните жители в района на Мбирикани в неделя и ги призова да не се нападат с копия към скитащите лъвове, а да се обърнат към службата за защита на дивата природа.

Правителството и природозащитните организации имат програма за обезщетение на животновъди, чийто добитък е убит от диви животни.

Пастирите обаче са станали по-агресивни, след като са загубили много добитък в резултат на сушата, която е определяна като най-тежката от десетилетия в региона на Източна Африка.

Крейг Милър от природозащитната фондация "Биг лайф" каза, че убийството на Лункиито е "злощастно", тъй като той е бил най-възрастният лъв в националния парк Амбосели.

Според природозащитниците дивите лъвове рядко живеят повече от 15 години.