Има лъч надежда за изчезващите оранжево-черни пеперуди монарх, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Броят на зимуващите пеперуди по централното калифорнийско крайбрежие се увеличава, след като популацията, чието присъствие се смята за добър знак на здравето на екосистемата, достигна рекордно ниски стойности миналата година. Според експерти това се дължи на климатичните промени, разрушението на естествения им хабитат и липсата на храна заради сушата.

Годишното зимно преброяване миналата година, проведено от дружество "Ксърсис", установи присъствието на по-малко от 2000 пеперуди, драстичен спад от десетките хиляди екземпляри, регистрирани през последните години и милионите, преброявани сред дърветата от окръг Мендосино в северна Калифорния до Долна Калифорния на юг през 80-те години. Сега пеперудите са концентрирани по централното крайбрежие на щата Калифорния.

Снимка: iStock by Getty Images

Официалното преброяване тази година започна в събота и ще продължи три седмици. Според неофициални данни от учени и доброволци вече е ясно, че са налични над 50 000 пеперуди монарх, каза Сарина Йепсен, директор на секцията за застрашени видове в дружеството "Ксърсис" за опазване на безгръбначните животни.

Всяка година пеперудите монарх се отправят на юг от тихоокеанския северозапад към Калифорния през зимата и се връщат на същите места и дори сред същите дървета, в които се прекарвали зимата. Обикновено пеперудите пристигат в Калифорния в началото на ноември и след това се разпръскват из страната след затоплянето на времето през март.