Тематичния воден парк, аквариум и океанариум "Морски свят" в Сан Диего посреща за пръв път от 13 години насам новоизлюпено пиленце на императорски пингвин, съобщава Ройтерс.

"Това е най-вълнуващото нещо за цялата година, а може би и за цялото десетилетие", казва Джъстин Бракет, директор на "Морски свят".

Императорският пингвин е характерен за континента Антарктида и е включен в списъка на застрашените видове. 17 от тях живеят при температура минус 5 градуса по Целзий в морския тематичен парк в Сан Диего. Яйцето е било положено за мътене на 7 юли и се е излюпило на 12 септември, съобщиха от "Морски свят".

Около 300 пингвина от няколко вида живеят в зоопарка, но персоналът се гордее особено с "императорското" излюпване, каза Мелиса Рамзи, ръководител на отдела за птици на парка.

Императорският е най-големият от всички пингвини и може да достигне 1,15 м височина и тегло до 45 кг. За разлика от други видове, които снасят по няколко яйца годишно, императорската женска снася само едно яйце веднъж годишно, каза Рамзи в телефонно интервю. Докато при другите пингвини мъжките и женските споделят мътенето, женският императорски пингвин обикновено се връща в морето, за да се храни след снасянето на яйцето, оставяйки мъжкия да мъти за повече от два месеца, когато той не се храни. Обикновено те се чифтосват по двойки за цял живот.

Тъй като в конкретния случай майката не е прехвърлила яйцето на бащата, персоналът на "Морски свят" поел грижата за потомството. В началото на септември служителите доловили движение и шум, идващи от яйцето. След 72 часа изчакване внимателно направили дупка в черупката, за да помогнат на пиленцето да излезе. Впоследствие екипът установил, че то има малформация на човката, която му попречила да се излюпи само.

"Морски свят" приканва обществеността да даде име на птичето, като постави три кандидатстващи имена за гласуване в Инстаграм: Перла, Пандора и Астрид.