Традиционните вина се правят само с грозде (и малко магия), но има много вина, произведени от различни плодове. Тези плодови вина се произвеждат по целия свят и се предлагат в различни вкусове. Advertisement

Вероятно ще си зададете въпроса: "не е ли всяко вино технически плодово вино?". Да, всяко вино може да се разглежда като плодово. Най-общо казано, плодовото вино се прави от ферментирал плодов сок. Обикновено то е алкохолно, но на пазара се предлагат и безалкохолни версии.

Market.dir.bg

Купи Докато плодовото вино може никога да не бъде толкова популярно, колкото виното от грозде, за тези, които обичат новите изживявания и търсят нови начини да разпалят сетивата си, може да опитат различни видове плодови вина.

Как се прави плодово вино?

За да направят плодово вино, винопроизводителите трябва първо да извлекат сок от плода. Това става чрез смачкване или задушаване на плодовете. Необходимо е голямо количество пресни плодове, за да се създаде един галон вино. Много рецепти предполагат минимум 4 килограма плодове.

Market.dir.bg

Купи

Освен захар и мая, производителите на плодови вина често добавят и други добавки, за да помогнат за балансирането на виното, като винена киселина, лимонена киселина, ябълкова киселина, пектинов ензим, азот, фосфор и калий.

Market.dir.bg

Купи

След това виното се оставя да ферментира на хладно и тъмно място. След като виното достигне желаното алкохолно ниво, плодовото вино е готово за бутилиране.

За разлика от някои гроздови вина, плодовото вино не се подобрява с възрастта. Всъщност производителите на плодово вино предлагат да се пие само една година след бутилирането.

Видове плодови вина

Market.dir.bg

Купи Има няколко правила, когато става въпрос за плодово вино. Ако можете да извлечете сока му, можете да направите вино от него. Въпреки че някои сортове са по-популярни от други - черешовото вино, например, е много харесвано.

Къпиновото вино е популярно и много хора казват, че вкусът му е удивително подобен на червеното вино, произведено от грозде.

Виното от сливи е популярно в цяла Източна Азия, включително Китай, Корея и Тайван. Сливовото вино е много сладко и меко. Понякога се смесва в чай улонг за интересен коктейл.

Виното от нар е популярно в Израел и се казва, че има много ползи за здравето, поради мощните антиоксиданти в плода.

Market.dir.bg

Купи Друго много популярно плодово вино е малиновото. Можете да срещнете плодови вина от ябълки, ананас, касис, боровинки и други.

Как да сервираме плодово вино?

Плодовите вина са подобни на традиционните бели вина по това, че трябва да се сервират охладени -  около 10 градуса по Целзий е идеална температура за извеждане на плодовия вкус. Що се отнася до чашите, сервирайте вашето плодово вино в стандартна чаша за вино. Дългото столче на чашата за вино ще ви помогне да държите виното далеч от топлите ви ръце, така че да остане приятно и хладно.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Market.dir.bg