Онлайн кампанията, събрала десетки хиляди подписи против коцертите на скандалния американски певец R. Kelly в Германия, убеди организаторите гастролът му в южния град Зинделфинген да бъде отменен.

От години R. Kelly е подложен на критики заради сексуално насилие. Темата се разгорещи през последните няколко седмици, след излъчването на шестсериен документален филм по телевизия в САЩ. Във филма за R. Kelly се твърди, че е манипулирал и контролирал живота на жени, с които е имал отношения и е прибягвал до сексуални посегателства спрямо тях. Певецът отрече твърденията.

Уве Дитрих от агенцията-организатор на концерта в Зинделфинген, насрочен за 12 април, каза, че недоволството от провеждането на концерта е нараснало през последните дни, пишат от БТА. Фирмата е взела решението за отмяната му още през уикенда и във вторник заяви, че гастролът няма да се проведе.

Концертът в Хамбург, насрочен за 14 април, все още не е отменен. В онлайн петицията се призовава за отмяната и на двете изяви на R. Kelly.

От своя страна певецът заяви, че все още се надява да има концерт в Германия.