Учени са забелязали неизвестни досега колонии от императорски пингвини в Антарктида на нови сателитни изображения, предаде АФП, цитирана от БТА.

Императорските пингвини, считани за "почти застрашени" от изчезване, са най-големите от вида в света. Те отглеждат малките си по време на антарктическата зима върху участъци от замръзнал морски лед. Ако обаче ледът се разпадне, преди пиленцата да се оперят, повечето от тях ще загинат. Според новото изследване поне някои императорски пингвини преместват колониите си, тъй като топящият се лед в резултат на изменението на климата застрашава местата за размножаване.

"Една колония от тях близо до залива Халей изглежда се е преместила на около 30 км на изток", отбелязва Питър Фретуел, изследовател от Британската антарктическа служба. Той допълва, че нестабилните условия, започнали през 2016 г., са направили старото местоположение опасно. "Императорските пингвини са се заели да търсят по-стабилен морски лед", казва Фретуел.

Четирите новооткрити колонии вероятно са съществували от много години, но учените не са ги забелязали преди това. Иначе новозабелязаните не променят значително общата оценка на популацията - понастоящем тя е по-малко от около 300 000 размножаващи се двойки, но помагат на учените да проследят движението на пингвините.

Не става ясно дали някоя от новоустановените колонии може да е откъснала се група от други по-големи. Изяснява се обаче, че местата за размножаване се променят, а затоплянето на света означава, че все повече пингвини ще се местят, коментират специалисти, които не са участвали в изследването.

Сателитна снимка, предоставена от програмата "Коперник" на ЕС чрез Британската антарктическа служба през януари. Показва четири нови места за колонии на императорски пингвини в Антарктида.

Снимка: БТА/АП

Междувременно снежнобял пингвин изненада екип на чилийските военноморски сили в антарктическата им база.

В съоръжението "Габриел Гонсалес Видела" работят 14 учени, заобиколени от колония от хиляди птици с научното име Pygoscelis papua, които се разпознават по бялото оперение по корема и над очите, черното на гърба и оранжев клюн, предаде отново АФП. Екземплярът, с който се сблъсква екипът, обаче "е напълно различен от останалите", казва Уго Арос, който е на 33-години. Той е сержант и готвач в научната станция. Мъжът документира откритието. "Всички бяхме изумени от тази среща и направихме много снимки за спомен", казва сержант Арос, който е и любител фотограф. Популацията на субантарктически пингвини, наброяваща около 800 000 екземпляра, се счита за стабилна от Международния съюз за опазване на природата. Въпреки това учените смятат, че човешката дейност може да повлияе на здравето им. "Този пингвин е страдал от левцизъм" - генетична особеност, причинена от рецесивен ген, който придава бял цвят на оперението на засегнатите животни, но очите запазват нормалния си цвят за разлика от албиносите, при който те са червени, обяснява единият участник в екипа, Диего Мохика.