Екип от китайски учени е разработил влакно за прежда с изключителна топлоизолация, вдъхновено от козината на бяла мечка, съобщава Синхуа.

Според проучване, публикувано в списание "Сайънс", това капсулирано аерогелово влакно може да се пере, да се боядисва, здраво е и може да се използва в съвременни текстилни изделия.

Аерогеловите влакна по принцип нямат здравината и разтегливостта, необходими за втъкаване в платове, и губят изолационните си свойства при мокри или влажни условия, пише БТА. Изследователите от университета в Чжъцзян обаче почерпили вдъхновение в уникалната козина на белите мечки, която ефективно ги запазва топли и сухи. Според проучването космите от козината имат пореста сърцевина, затворена в плътната структура на обвивката.

Имитирайки структурата на сърцевината и обвивката на мечия косъм, изследователите създали здраво аерогелово влакно с ламелни пори, което ефективно задържа инфрачервеното излъчване близо до кожата и запазва механичната си устойчивост, което го прави подходящо за плетене или тъкане.

Според проучването влакното запазва своите топлоизолационни свойства с минимално изменение дори след 10 000 многократни цикъла на разтягане при 100-процентно натоварване.

Екипът от изследователи тества влакното в тънък пуловер, който, въпреки че е с дебелина около една пета от тази на пухено яке, има топлоизолационни характеристики, сравними с тези на дебелото яке.

Според изследователите този "изтънен" дизайн на облеклото предоставя богати възможности за разработване на многофункционални аерогелови влакна и текстил в бъдеще.