Специалистите в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки /ЦРРСК/ са разделили костенурки близнаци, излюпени от едно яйце. Това съобщават от природозащитната организация, предава БТА.

Двете малки животинчета дълго време са били съединени с обща пъпна връв. Когато са пристигнали в Центъра, по-малкото близначе е било дълго едва 2,3 см. Въпреки малките си размери, те са били енергични и явно нетърпеливи да стъпят на крака и всяко да тръгне по своя си път, отбелязват от ЦРРСК.

Случаят е от лятото, но от организацията съобщават едва сега, защото са искали да видят дали и как ще се развият малките костенурки. Оттам отбелязват, че досега в Центъра са се излюпвали близнаци, но винаги единият е бил развит напълно, а другият е останал недоразвит и излюпен във фаза, несъвместима с живота. Радваме се, че станахме свидетели на толкова интересно развитие в костенурковия живот, допълват от природозащитната организация.

Сега, два месеца по-късно, костенурчетата са все още активни и се подготвят за зимен сън, отбелязват от Центъра. Малките ще прекарат зимата при останалите тазгодишни бебета, излюпени в природозащитната организация, но под наблюдение. При нужда ще бъдат преместени в помещението, което в момента се изгражда за болните пациенти, които остават на лечение и през зимата. Напролет, ако са достатъчно силни и здрави, те ще поемат към дивото, посочват от Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки.