Роговете на всички видове носорози постепенно са се смалили през последното столетие, като вероятната причина за това е ловът, смятат учени, цитирани от ДПА.

Резултатите от изследването на специалисти от университета на Кембридж, публикувани в сп. "Пийпъл енд нейчър", се основават на анализ на снимки на тези животни, направени през изминалите 140 години.

Изследователите отбелязват, че роговете на носорозите се разглеждат като финансова инвестиция, поради което животните често са обект на трофеен лов. Роговете освен това се използват в традиционната медицина в Китай и Виетнам. За това предава БТА.

Според специалистите в резултат на отстрелването на носорозите с най-дълги рогове оцеляват само екземпляри с по-малки, които на свой ред предават тази характеристика на следващите поколения.

Оскар Уилсън, бивш изследовател във факултета по зоология на университета на Кеймбридж и водещ автор на проучването, казва: "Бяхме наистина развълнувани от възможността да намерим снимкови доказателства, че роговете на носорозите са станали по-къси с течение на времето".

Уилсън, който понастоящем работи в университета на Хелзинки във Финландия, добавя: "Носорозите са развили роговете си по някаква причина, като различните видове ги използват по разнообразни начини, например като помощно средство за хващане на храна или за защита срещу хищници. От тази гледна точка смятаме, че наличието на по-малки рогове може да се окаже пагубно за оцеляването им".

Снимка: iStock/Getty Images

За целите на изследването авторите му са измерили роговете на 80 носорога, заснети между 1886 и 2018 г.

Снимките, намерени в онлайн хранилището The Rhino Resource Center, включват всичките пет вида носорози: бял, черен, индийски, явански и суматрански.

Изследователите са разгледали фотографии на носорози, застреляни от ловци, включително една от 1911 г. На нея бившият президент на САЩ Теодор Рузвелт стои над черен носорог, който току-що е убил.

Специалистите са измерили и други телесни части на носорога, така че дължината на рога да бъде изчислена с точност по отношение на размера на тялото.

Снимка: Зоопарка в Берлин

Екипът е разгледал и произведения на изкуството, изобразяващи носорози и обхващащи период от над 500 години, когато рисунките са били използвани за описване на видовете.

Изображенията и произведенията на изкуството показват, че до 50-те години на миналия век са полагани много малко усилия за популяризиране на опазването на носорозите сред обществеността.

"Поне от няколко десетилетия се обръща много по-голямо внимание на опазването на носорозите. Това се вижда в по-новите изображения, които се отнасят до опазването им в резервати или до тежкото им положение в дивата природа", казва Оскар Уилсън.

Носорозите са застрашен вид, като днес в естествена среда живеят по-малко от 30 000 екземпляра. За сравнение - в началото на 20-и век броят им е надхвърлял 500 000.

Три вида носорози - черен, явански и суматрански, са класифицирани като критично застрашени.