42 души са ранени от началото на юли от скитащи макаци в град Ямагучи в западната част на Япония, предаде Франс прес.

Серийните нападения са принудили местните власти да използват подкожни спринцовки в опит да успокоят животните.

Макаците са често срещани на японския архипелаг, където понякога са възприемани като натрапници, които се шмугват в домовете или плячкосват реколтата.

Рядкост е обаче тези дребни маймуни директно да нападат хора. В Ямагучи и деца, и възрастни са били атакувани, одраскани или ухапани през последните седмици.

"Град Ямагучи е заобиколен от планини, така че не е необичайно да се натъкнете на маймуни", каза местен общински служител. "Също така е рядкост да се наблюдават толкова много нападения за толкова кратък период от време. Първоначално бяха нападани само деца и жени. Напоследък обаче възрастни хора и мъже също станаха обект на нападения", допълва той.

От 8 юли, когато маймуните са започнали да нападат, местните власти патрулират, но досега не са успели да заловят нито един макак. Остава неизвестно дали става въпрос за изолирана група особено агресивни животни или за поведение, което е станало общоприето при тези примати.

Инцидентите попаднаха в заглавията на японските медии. Много от тях цитират жители на Ямагучи, които са станали жертви на нападенията. "Чух плач на първия етаж и се втурнах натам. Видях маймуна, която се беше качила на детето ми", разказва баща пред всекидневника "Майничи".

Нахлували и в детски градини.