Лапландските северни елени стигат все повече на юг в търсенето на храна. Това се дължи на промените в климата, съобщи БТА. "Северните елени не могат да разриват твърдия лед, затова се местят в търсене на земя, където има само сняг, който лесно отстраняват и достигат до лишеите" - обясни Юко Кумпула от финланския Институт по природните ресурси.

В Лапландия открай време е по-лесно за животните да намират храна под снега. Заради глобалното затопляне обаче все по-често се образува слой лед над него, когато вали дъжд или когато той се топи. Елените не могат да се справят с леда и това ги принуждава да изминават до 100 км, за да си осигурят прехрана, твърдят скотовъди.

Снимка: iStock/Getty Images

Научни данни показват, че Арктика се затопля поне два пъти по-бързо от останалата част на света.

Много от коренното население на Лапландия осигурява препитанието си от северните елени. Те обаче бягат далече в топлото време. "Търсим ги с часове, за да ги върнем. През зимата това е много трудно и прибягваме до хеликоптери, което е много необичайно, а и много скъпо" - каза Томас Сева. Около 8000 животни от стадото му и от тези на хора от местното село са напуснали обичайните си места само преди дни.

В миналото подобни зими е имало веднъж на 20 години. Сега те са по-чести заради глобалното затопляне.