Шеф Ташков от ресторант "Бодега": Ползваме продукти, които се внасят специално за нас
Кулинарният бизнес е една авантюра, казва главният готвач
За първи път тази есен София ще се превърне в домакин на целодневен кулинарен фестивал, посветен на вкусната улична кухня. Този 12 октомври, събота, в пространството пред Народния театър, в съседство с Гранд Хотел София, всички граждани и гости на столицата ще могат да се насладят на приготвена на място вкусна храна, българска крафт бира и много джаз. Целодневният МЕТРО Кулинарен фестивал ще започне в 10 часа, ще продължи през цялата светла част на деня и ще приключи към 18 часа. Празникът е продължение на редицата есенни събития, организирани от МЕТРО, и цели да повтори изключителния успех на Фестивала на розовия домат, който се проведе на 15 септември в Княжеската градина.
Един от ресторантите, който ще участва в кулинарния фест, е испанският ресторант "Бодега". Това заведение в София е пълно с атмосфера. Аранжирано в испански стил, подчертан с висящите над тапас бара бутове хамон, синьо-бялата керамика по стените и картини с фламенко танцьори. Менюто съдържа всичко необходимо от испанската кухня - гаспачо, тапас, паеля, тортия. Централно място сред основните ястия е паелята, която може да бъде поднесена с различни морски дарове - скариди, миди, калмари или с пиле и чоризо. Винената листа предлага богата селекция вина както от Испания и България, така и от Аржентина, Португалия, Франция и Италия. Преди кулинарния фест говорим с шеф Димитър Ташков от ресторант "Бодега". Ето какво сподели той пред Dir.bg.
- Шеф Ташков, скоро София ще бъде домакин на целодневен кулинарен фестивал на МЕТРО, посветен на вкусната улична кухня. Защо решихте да се включите в тази инициатива?
- Идеята за феста ни допада, защото с МЕТРО си сътрудничим от дълги години. Участвали сме и на други фестивали за улична храна, а с подобно участие, все пак, и хората ще ни видят какво правим в "Бодега". А и така продължаваме да развиваме партньорството си. За всички е добре.
Всички снимки можете да видите тук>>>
- Посетителите ще могат да закупят на една и съща цена от 5 лева вкусна храна, специфична за всеки ресторант. Какво ще им предложите от испанската кухня?
- Ще се представим с типично испанска храна. Основното ни ястие ще е паеля, а гостите трябва да знаят, че тя ще се приготви пред тях, на живо. Ще приготвим и няколко тапаси, ще има и "хамон серано" - известната испанска шунка. Ще има и други неща, но нека не разкриваме всичко. Приканваме хората да дойдат на феста със семействата си, нека се забавляват, опитват, пробват различни неща, нека си прекарат добре. Това е най-важното.
- Ще се сблъскате ли с някой италиански ресторант чия шунка е по-добра - прошуто крудо или хамон серано...
- Не. Ние просто твърдим, че хамон серано е по-добро. (смее се) Тя се прави от свинско месо, осолява се, стои доста време така, след това се суши на определено място и така се получава невероятният ѝ вкус. Нека има фенове и на прошуто крудо, и на хамон серано. Има различни видове хамон серано. Те се определят от времето на сушене, от вида на прасето и още ред други неща. И е редно да отбележа, че именно в този асортимент - с шунките хамон серано, си партнираме много добре с МЕТРО.
- Кулинарният фестивал е организиран от МЕТРО и е вдъхновен от Деня на предприемача, който се отбелязва всеки втори вторник на октомври. Като какъв може да се определи предприемачът в кулинарния бизнес?
- Кулинарният бизнес, говорим принципно, е една авантюра, в която предприемачеството минава под шапката на шеф готвача. Главният готвач е този, който е водещ в един ресторант.
- МЕТРО се опитва да продава автентични продукти с Грижа за България. Как се отнасяте към тях? Ползвате ли ги?
- Споделих вече, че с МЕТРО имаме дългогодишно партньорство - вече 10 години си сътрудничим. Близо 90% от продуктите, които ползваме, ги купуваме от тях.
- Има много кулинарни продукти, които могат да бъдат намерени само в МЕТРО? Кои от тях ползвате?
- Ползваме сирена, които само те имат. Отново ще се върна на шунките. Предвид дългото ни партньорство, ние сме стигнали до такъв етап в отношенията ни, в който правим ясни поръчки към тях, а те ги изпълняват за специфични неща. Има продукти, които внасят специално за нас. Общо взето изпълняват всичките ни прищявки, което за нас е от огромна полза. Всеки в нашия бизнес гледа да бъде диференциран по някакъв начин на пазара. Както и във всеки един друг бизнес, гледаш да си с нещо по-интересен, по-различен. В този смисъл МЕТРО изцяло "влизат в обувките ни", за да ни доставят неща, които искаме специално ние.
- В какви други такива кулинарни фестивали сте участвали?
- В деня на испанския език Испанският институт в София организира на панаирен принцип нещо като уличен фест, в който готвим на живо, и става чудесен празник.
Добра храна, хубава музика, крафт бира и много настроение Ви очакват в събота, 12 октомври, в София - буквално зад ъгъла на Градската галерия, в градинката пред Народния театър и Гранд хотел София. Всичко това по време на първия METRO Кулинарен фестивал, който започва в 10 часа и ще продължи до 18 часа вечерта.
НАЙ
Децата на Хю Джакман се чувстват виновни, че са приели новата му приятелка Сътън Фостър
Лиса Кудроу призна, че й е било трудно да се сближи с колегите си от "Приятели"
Том Круз все повече подхранва слуховете, че си има нова приятелка
Въпреки развода Джей Ло и Бен Афлек не планират да прекъснат напълно контакт
Дъщерята на Михаел Шумахер чака първо дете
Децата на Хю Джакман се чувстват виновни, че са приели новата му приятелка Сътън Фостър
Лиса Кудроу призна, че й е било трудно да се сближи с колегите си от "Приятели"
Том Круз все повече подхранва слуховете, че си има нова приятелка
Дензъл Уошингтън получи свидетелство за свещеник
"Кралицата на Коледа" Марая Кери не може да опакова подаръци