Съпоставянето на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган е вдъхновило много публикации не само в турския, но и в международния печат. Светският и прозападен уклон у единия срещу проислямския и консервативен курс на другия; различните ценности, налагани на турското общество от двамата лидери; привързаността към републиката срещу имперския стремеж; приликите и разликите в начина им на живот. Малко известно е обаче каква храна е сервирана на трапезата в президентската резиденция по времето на Ататюрк и днес. Приличат ли си хранителните навици на двамата и кои са любимите им ястия?

АТАТЮРК

Риба, хайвер и тарама често са присъствали на масата на основателя на турската република в резиденцията Чанкая, разкрива историкът Мурат Бардакчъ в новата си книга "Кухнята на Ататюрк". Съдейки по поръчките до доставчиците и сметките на търговците, той е похапвал също ястия, приготвени от различни зеленчуци - бамя, артишок и др.

Сред алкохолните напитки, консумирани от Ататюрк, са били "официалното за периода шампанско" и "неизменната традиционна ракия", обяснява още историкът.

Ататюрк е обичал оживените маси и дългите беседи. Сред любимите му ястия са били зрeлият фасул и пилафът. Друго обичано ястие от него е било карнъярък - пълнени патладжани с кайма и зеленчуци, пише сайтът Йемек.

Снимка: iStock by Getty Images

Закуската му е била проста - често пъти само айран и филия хляб. Денят е продължавал с кафе с мляко и цигара, докато е преглеждал сутрешните вестници. Кафето е било много обичано от Ататюрк и според сведения дневно той изпивал до 15 чашки от топлата напитка.

Понякога Ататюрк си поръчвал баница със спанак - спомен от детството му в Солун.

Вечер на масата турският лидер обичайно е бил в компанията на писатели, артисти, учени, политици, дипломати, приятели. Тогава трапезата била отрупана с различни традиционни за турската кухня мезета, т.е. разядки - фава с лимон /подобна на хумус разядка с бакла/, аспержи със зехтин, кисело мляко.

Снимка: iStock by Getty Images

Като цяло обаче Ататюрк не е бил чревоугодник, а на трапезата му не са присъствали ястия, достойни за крал, пише още сайтът Йемек. От масата ставал наполовина гладен.

Според сведения той изобщо не обичал артишок, но го ядял, когато здравословното му състояние се влошило по препоръка, че този зеленчук е добър за черния дроб.

ЕРДОГАН

Настоящият турски президент е известен със стремежа си към здравословен живот, което, естествено, се отразява и на менюто му. Той не е почитател на газираните безалкохолни напитки, не посяга към джънк фууд, шоколад и други захарни изделия.

Сутрин обичайно закусва с обезсолено сирене, но избягва сладката, хляба и хлебните изделия, пише сайтът Интернет хабер, позовавайки се на сведения от приближени до Ердоган хора.

Двете най-любими ястия на Ердоган и съпругата му Емине Ердоган са зелеви сарми и мантъ /ястие, наподобяващо дребни кнедли или равиоли, обичайно сервирано с гъсто кисело мляко и чесън и залято с масло и червен пипер/.

Снимка: iStock by Getty Images

Ердоган, който е родом от черноморския край, много обича също морски дарове и риба, като предпочитаният от него вид е калканът. Към червени меса президентът изобщо не посяга.

От неизменните за турската кухня супи на масата му присъстват най-често зеленчуковите варианти и традиционната яйла чорбасъ /вид супа с кисело мляко и ориз/.

Преди хранене президентът Ердоган непременно пие прясно изцеден сок от портокал или нар, за да регулира стомашната си киселинност.

Всяко негово ядене обичайно е придружено от салати и сурови зеленчуци. Дори на масата на закуска често присъстват зеленолистни зеленчуци.

Типичната за черноморския регион мъхлама /ястие с царевично брашно и кашкавал/ също е неизменна част от трапезата в Аксарай, сегашния президентски дворец.

Снимка: iStock by Getty Images

Ердоган обича зеленчуковите ястия - преди всичко зелен фасул и броколи.

Райската ябълка е сред любимите му плодове, но най-често посяга към обикновената ябълка.

Добре известен факт е, че настоящият турски лидер не употребява алкохол и пие сок или айран дори на държавни приеми, пише БТА. Преди време той препоръча на хората вместо да пият алкохол да ядат плодове, защото, както обясни, и алкохолът се приготвя от плодове.