Умората и депресията са сред шестте ключови рискови фактора, предразполагащи хората към хронична болка, разкриха изследователи от университета в Улу, Финландия, и университета "Макгил", Канада, съобщава Синхуа.

Хроничната болка засяга до 20% от населението на света и откритията на учените биха могли да допринесат за по-ефективна превенция и лечение.

Базираното на изкуствен интелект проучване, публикувано в списание "Нейчър медсин", включва над 48 000 участници, които са били наблюдавани в продължение на девет години.

Използвайки данни от британската Биобанка, която регистрира близо половин милион души, изследователите проучват 99 рискови фактора, за да определят шестте най-важни.

Това са затлъстяването (индекс на телесната маса над 30 кг/м2), безсънието, умората, честото усещане за депресия, дали лицето търси медицинска помощ за психични проблеми и преживяването на стресови събития в живота като развод, безработица или смърт на съпруг/съпруга.

Високорисковият резултат предсказва разпространението на хроничната болка през деветгодишния период на наблюдение, докато нискорисковият резултат показва потенциално възстановяване от хроничната болка през същия период.

Според професор Яро Карпинен и постдокторанта Евелина Хейкала от Университета в Улу тези открития могат да помогнат за разработването на по-систематичен подход за идентифициране на рисковите фактори за болка, което потенциално може да доведе до по-интензивно лечение и целенасочено разпределение на ресурсите за високорискови пациенти.