Около Малдивите, между 40 и 70 метра (130-230 фута) под Индийския океан, има трептящи ята от риби, колкото човешки пръст, ярко осветени като дъга, с дълги перки, които никога не се изкачват до кораловите рифове.  

Розовбузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa), досега непозната за науката, е един от многото видове, които учените, занимаващи се с дълбоководно гмуркане, са открили в мезофотната (или сумрачната) зона, която се намира между осветените от слънцето плитчини и тъмните океански дълбини. Тя се простира на около 150 метра дълбочина и съдържа своя собствена комбинация от видове, съобщава "Гардиън". 

"Мезофотичната зона е един от най-слабо изследваните места в кораловите рифове", казва И-Кай Теа, постдокторант в Австралийския музейни изследователски институт в Сидни. 

"Тази зона обикновено е разположена на неудобна дълбочина - недостатъчно дълбока, за да се изследва с подводници, твърде сложна за тралене и драгиране и твърде дълбока, за да се гмуркате с традиционните техники за гмуркане", добавя той. 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Kai (@kaithefishguy)

За да снимат и събират екземпляри в мезофотичната зона, учените използват специализирано оборудване за гмуркане, което рециркулира издишания въздух, вместо да издухва мехурчета направо във водата, както правят обикновените водолази. Чрез внимателно контролиране на сместа от газове, изхвърляне на излишния въглероден диоксид и добавяне на повече кислород, ако е необходимо, гмуркачите с респиратор могат да удължат гмурканията си до 100 метра.  

Името на Розовата фея е дадено през 2022 г.: finifenmaa означава роза на местния език дивехи - двойно признание за пъстрата риба и за националното цвете на Малдивите - розовата роза, която носи същото видово име. Един от учените, участвали в откриването и даването на име на новата риба, е Ахмед Наджиб от Малдивския институт за морски изследвания. Това е първият случай, в който малдивски изследовател описва нов вид, който произхожда от региона, казва Тий.

Розовобузестата калифорнийска рибка променя външния си вид и пола си с възрастта. Те започват живота си като женски и съзряват в мъжки, като стават значително по-пъстри. Мъжките се украсяват в зашеметяващи цветове по време на брачния сезон, вероятно за да впечатлят женските.

Откритието е част от инициативата "Надежда за рифовете" на Калифорнийската академия на науките, която има за цел да разбере по-добре и да защити световните коралови рифове, като се фокусира върху мезофотните рифове.