Китайски учени клонираха успешно две тибетски кози от телесни клетки на възрастни екземпляри в северозападната китайска провинция Цинхай, предаде Синхуа, цитирана от БТА.

Целта на клонирането е да се предотврати дегенерацията на едноименната порода добитък от Тибетското плато. В рамките на програмата, ръководена от изследователски екип на Северозападния университет A&F, като донори на клетки за клонирането са използвани три мъжки и един женски представител на вида.

"Две клонирани кози са родени в Цинхай. Първородната коза тежи 3,4 кг. и е здрава", казва Су Цзянмин, научен ръководител на програмата за клониране, като добавя, че изследванията за клониране, направени в Цинхай, могат да помогнат на породата да запази адаптивността си към средата на платото след раждането.

Ма Юехуей, изследовател в Института по животновъдни науки към Китайската академия на селскостопанските науки, поясни, че клонирането в условията на Тибетското плато е голям пробив в областта на технологиите за развъждане на тибетски кози и е от голямо значение за подобряване на качеството и ефективността на промишленото отглеждане на тази порода.

Тибетската коза е важен добитък в платото Цинхай-Сицзан. От 2018 г. екипът на Су работи съвместно с Общинския център за превенция и контрол на болестите по животните в Синин за провеждане на изследвания на технологията за прилагане на ембрионално инженерство при тибетски як и коза.