На всички понякога ни се иска да избягаме от реалността и да се потопим във вълшебен свят - свят, където сме далеч от интензитета на забързаното ежедневие и проблемите, където сме готови за нови приключения и опознаване на различното и футуристичното - свят като във филм. А защо не "Аватар"?

Точно този свят е вдъхновението за арт инсталацията, която от тази седмица посреща посетителите на Сердика Център в София. Проектът, чийто автор е арх. Гергана Тилева от студио "Грид", представлява космически пейзаж от три летящи острова, най-големият от които с диаметър 3 метра, а цялата инсталация е с общо тегло над 500 кг.

В екипа по структурирането и създаването ѝ са включени още няколко архитекти, дизайнери, специалисти и скулптори.

Снимка: Сердика Център

"Искахме да направим нещо по-приказно и фантастично. Идеята беше да са като три скални къса, които са долетели от космоса", разказа пред Dir.bg арх. Тилева. Тя обясни, че за дизайна на поляните върху трите острова е използван органично-клетъчен геометричен десен.

Над летящите скални късове са разположени и две скулптури на водни кончета, които да вдъхнат живот на арт инсталацията.

"Искахме да сложим и някаква форма на живот и решихме, понеже на островите има загатване на вода, да използваме водни кончета, които отново са по-необикновени, по-космически, защото са от метал", отбелязва Гергана Тилева.

По думите ѝ те са вдъхновени от брошките на един от партньорите на проекта - бижутерския бранд TEILOR Fine Jewellery, чиито колекции включват както златни бижута, така и бижута, инкрустирани с диаманти и скъпоценни камъни, и са налични в магазина им в Сердика Център.

Снимка: Сердика Център

Архитект Тилева подчерта още, че за създаването на кончетата е работила в колаборация със скулптора Петър Велинов, като металните им крила са изработени по нейни дигитални рисунки, а Велинов е скулптурирал телата им.

Идеята за проекта зрее 2 години, а около 2 месеца работа е била необходима от визията до реализацията, за да може инсталацията да бъде представена в Сердика Център.

"В действителност тя е вдъхновена от филма "Аватар" - свят с необикновени пейзажи и с необикновени създания. Искаме чрез инсталацията да подарим на хората едно откъсване от реалността, да ги призовем да си помечтаят за интересни пътешествия, приключения, да им дадем един приказен момент", сподели още авторът на проекта пред Dir.bg и продължи:

"Сердика Център не просто прави някаква декорация, а инвестира в арт инсталации. Работя с тях от 12 години и това, което те искрено желаят, е да подарят на хората изкуство, което не е евтино, но е безплатно достъпно за всички посетители на мола. И според мен такъв вид изкуство обогатява средата, атмосферата, кара хората да се усмихнат".

Снимка: Сердика Център

Космическият пейзаж от летящи острови и водни кончета вече радва посетителите на търговския център. За всички, които искат да съчетаят шопинга с изкуството и да избягат за момент от забързаното ежедневие, арт инсталацията ще ви очаква в продължение на 2 месеца в Сердика Център в столицата.

С подкрепата на: Сердика Център