Шимпанзетата са интелигентни животни, които споделят 99% от човешкото ДНК. Те могат да боравят с поне 22 различни инструмента, но досегът им с човешкия свят изглежда им е осигурил още един - Instagram.

Преди седмица в социалната мрежа, която до миналата година се посещаваше от 500 млн. активни потребители ежедневно, се появи видео с шимпанзе, което без проблем се ориентира в морето от снимки и видеа. Видеото бе публикувано от Коди Антъл, син на основателят на "Мартъл бийч сафари" - резерват в Южна Каролина.

В него шимпанзето, кръстено Сургива, наблюдава себе си докато скача в прегръдките на Майк Холстън - бивш играч от американската Национална футболна лига. Самият Холстън е известен в социалните мрежи като "истинският Тарзан", така че бихме могли да си обясним взаимните симпатии между двамата.

Редица проучвания доказват, че шимпанзетата наистина могат да боравят с технолигии. През 2014 г. шимпанзето Панзи успя да победи 12 деца и 4-ма възрастни на виртуална компютърна игра.

"Отдавна знаем, че шимпанзетата имат високи интелектуални способности и могат да боравят с компютри. Конкретно този индивид разглежда снимки и на други шимпанзета в Instagram, което е доказателство за това, че те могат да разпознават не само обекти, но и други представители на собствения си вид", казва приматологът Патриция Райт от Университета Стони Бруук. "Хората използват социалните мрежи, за да се свържат със свои близки и приятели, затова не е изненада, че животните, които се доближават най-много до хората, биха ги използвали за същото."

През годините шимпанзетата многократно са доказвали способността си умело да копират нашите движения, поведение и сръчност. Логично, това се пренася и ви дигиталния свят на социални мрежи и медии, където маймуите също, оказва се, никак не изостават. Факт, шимпанзетата изключително много се доближават до хората. Или пък е точно обратното?