Японското изкуство Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) възниква през 80-те години и буквално означава горско къпане (шинрин - гора, йоку - къпя се). Въведена като национална здравна програма от Агенцията по горите на Япония, заради непрекъснатия стрес и увеличаването на незаразните заболявания в страната, както и заради феномена, известен като karoshi или смърт от преумора, тя се превръща в основен метод за превенция на болести, чрез управление на стреса и укрепване на здравето сред работниците.

Шинрин-йоку подчертава терапевтичните ефекти от прекарването на време сред природата. Или възможността да се свържете с природата с помощта на петте си сетива - вашите уши, очи, нос, уста, ръце и крака. Пеенето на птиците и бриза, шумолящ в листата на дърветата. Различната зеленина на дърветата и слънчевата светлина, промъкваща се през клоните. Аромата на гората и естествената ароматерапия на фитонцидите. Свежестта на въздуха, шума на потока. Възможността да докоснете дърветата или просто да легнете на земята. Да се наслаждавате на звуците, миризмите и гледките на природата. Това свеобразно "горско къпане" е необикновено сетивно преживяване, което понижава нивата на кортизол (хормон на стреса), подобрява настроението и намалява чувството на тревожност.

"Къпането в гората" се превръща в жизненоважна част от превантивното здравеопазване в Япония и доказано води до по-здравословен начин на живот за хора от всички възрасти. Резултатите от японски проучвания показват, че то подобрява качеството на съня, настроението, способността за фокусиране. Изследванията показват още, че то укрепва имунната система, регулира нервната система, намалява кръвното налягане, превантира депресията. Шинрин-йоку може да има превантивни ефекти и върху незаразни заболявания като рак, хипертония, исхемична болест на сърцето, стомашно-чревна язва и депресия, чрез намаляване на хормоните на стреса.

Японците и храната

Снимка: iStock by Getty Images

Освен, че вярват във философията на Шинрин-йоку и го практикуват масово, японците са склонни към здравословно отношение към храната и имат и най-ниските нива на затлъстяване сред мъжете и жените в света. Те имат поговорка "хара хачи бу" ("hara hachi bu"), което означава да ядеш, докато не се заситиш до 80% и учат децата на тази философия от най-ранна възраст. Японската диета съдържа значителна част омега-3 мастни киселини от риба, морски дарове и продукти на растителна основа като тофу и морски водорасли.

Ключов е и начинът, по който японците сервират храната си. Те често ядат от малка купа, докато се наслаждават на няколко различни ястия - обикновено ориз, мисо, малко риба или месо и след това две или три зеленчукови ястия, които се сервират заедно и се ядат по определен ред. Японците също така силно вярват в "гъвкавото ограничение", когато става въпрос за забранени лакомства, като им се наслаждават от време на време, но на по-малки порции.

Японците и тютюнопушенето

Снимка: iStock by Getty Images

Страната на изгряващото слънце е известна със здравословната си диета и впечатляващата си продължителност на живота. Но доскоро беше и рай за пушачите, с едни от най-високите проценти на тютюнопушене в света. В началото на новия век близо 50% от всички мъже в Япония и 33% от всички пълнолетни пушат цигари. През 2014 г. обаче настъпва драматичен обрат в страната, когато на пазара се появяват бездимните алтернативи като IQOS. Според изследователи от Американското общество за рака в този момент продажбите на цигари в Япония започват да намаляват около пет пъти по-бързо със средно 9.5% на година за периода от 2015 г. до 2018 г. Благодарение именно на появата на бездимните алтернативи, днес потреблението на цигари в Япония е спаднало с близо 44%. Комбинацията на наука и технологии, съчетана с вроденото любопитство на японците към иновациите, поставиха началото на ера без тютюнев дим.