Първият понеделник на новата година отдавна е известен сред адвокатите и консултантите като "Ден на развода". Поне в Уелс обаче изглежда, че този феномен се превръща в "месец на разводите". Според една адвокатска кантора броят на запитванията през януари е нараснал с около 150% от средния за ноември, декември и февруари.

Благотворителната организация "Relate Cymru", занимаваща се с консултации по въпросите на взаимоотношенията, също заяви, че е забелязала увеличение на броя на двойките, търсещи помощ. Според г-н Грант Стивънс, който от години се занимава с проблемите на двойките, освен обичайния натиск на празничния период, новите фактори, като COVID-19 и кризата с разходите за живот, утежняват положението.

"По отношение на стреса в отношенията Коледа може да се нареди до преместването в друго жилище или раждането на дете", казва той. "Натиск е да си затворен вкъщи със семейството си или пък да не се виждаш с него толкова, колкото ти се иска, поради други ангажименти."

Стивънс коментира още, че се занимава предимно с бракоразводни дела, свързани с високо материално състояние, при които скокът често идва от това, че двойките решават да прекарат последната си Коледа заедно или да възприемат Нова година като важен момент.

"От служителите, които се занимават с по-скромни бракоразводни дела, установявам, че все по-често се появява тревога от повишаването на цените, без да говорим за намиране на пари за коледни подаръци", добавя той. И определя коледната ваканция като "моментна снимка" на това, което двойките са преживявали в разгара на пандемията.

"Тогава двойките се сблъскаха с интензивността и проблемите на близките хора по Коледа, умножени по хиляда", казва той.

По информация на агенцията "Relate Cymru", която се занимава именно с подкрепа на взаимоотношенията в Англия, е получила на 3 януари миналата година 50 запитвания за помощ от двойки. От там заявяват, че много хора очакват отношенията им да са по-напрегнати през следващите месеци, като причини за това се посочват финансови проблеми и такива, свързани с психичното здраве. За тревогите допринася и натискът да се създаде перфектната Коледа. Те обясняват, че основните проблеми зависят значително от възрастта на респондента.

"Натискът изглежда е универсален за всички възрасти, женени или съжителстващи, както и за хетеросексуални или еднополови връзки, въпреки че причините се различават в зависимост от възрастта". А при младежите под 35 години паричните притеснения представляват около половината от идентифицираните проблеми, както и трудностите, свързани с необходимостта да живееш при родителите си, ако не можеш да си позволиш собствен дом.

"При по-възрастните двойки обаче се появяват и други фактори, като например родителството и тежестта от грижите за възрастните роднини."

Именно поради тази причина специалистите припомнят, че комуникацията е жизненоважна. "Тя е необходима на всеки етап от връзката, но особено в началото. Много от двойките, които идват, не са спрели да се обичат, но са спрели да си говорят и да се опознават."

България пък от друга страна е 3-тата на европейския континент с най-висока средна продължителност на брака, според независима оценка на сайта за запознанства SugarDaters. Четвъртата година на брака е тази, в която се регистрират най-много раздели и разводи, които представляват 4,7% от общия брой в България. Само 0,5% от неуспешните бракове приключват преди първата си годишнина.

И тук стигаме до въпроса: Наистина ли успешният брак е толкова рядко срещан, колкото всички твърдят?