Хората, търсещи нова любов, е препоръчително да носят черно на първа среща, сочи британско проучване.

За целите на изследването психолози са анализирали избора на цвят на дрехи на 546 участници в риалити шоуто "Първи срещи". Специалистите са установили, че се увеличава броят на необвързаните, които залагат на черни дрехи за първата си среща с потенциален партньор. Тъмните тонове са предпочитани дори пред традиционно смятаното за цвят на любовта и чувствеността червено.

Експертите са установили, че черният и червеният цвят са предпочитани както от хетеросексуални индивиди, така и от хора с хомосексуална ориентация.

По-неутрална роля при избора на дрехи за първа среща играе синият цвят.

"Червеното по традиция се смята за цвят на любовта, но скорошни проучвания установиха, че хората намират за също толкова привлекателно и черното. И двата цвята въздействат върху различни възприятия. Червеното влияе върху възприятието за привлекателност чрез еволюционни механизми, докато черното оказва по-скоро културно и социално въздействие. Оказва се, че в наши дни този ефект играе по-съществена роля върху човешките възприятия, отколкото еволюционният", обяснява психологът д-р Робин Крамър, цитиран от БТА.