Съвместимост и популярност са факторите за романтична връзка, сочат данните от психологическо изследване, направено от Калифорнийския университет.

Александър Бакстър, автор на проучването, казва, че макар съвместимостта да е оценявана като ключов фактор за започване на романтична връзка, психолозите са изненадани от връзката ѝ с другия фактор - популярността.

Изследването на университета е обхванало общо 6600 души. 550 участници в т.нар. бързи срещи са споделили впечатленията си и интересите спрямо потенциални партньори.

Снимка: iStock by Getty Images

Описани са три фактора за интерес към започване на връзка: селективност, популярност и съвместимост. "Ако харесваме някого, защото всички останали го харесват, това е популярност", казва Бакстър. "Ако обаче популярността на обекта няма значение, това е съвместимост".

В крайна сметка психолозите обобщават, че и популярността, и съвместимостта са ключови за възникване на романтичен интерес при бързите срещи, предава БТА. "Популярността определено е фактор", отсича Александър Бакстър.

"Първите впечатления са важни, но не те са решаващи за по-нататъшно развитие", казва Пепър Шуорц, професор по социология във Вашингтонския университет.

Изследването е публикувано в изданието "Протоколи на Американската национална академия на науките".

Снимка: iStock by Getty Images