Ако са вeрни заключенията на проф. Джени Грейвс, която е считана за един от най-уважаваните учени в Австралия, процесът на "стопяване" на мъжкото царство вече е започнал.

Мачовците са заплашени от изчезване поради "вродената крехкост" на мъжкия хромозом. Женският X хромозом съдържа около 1000 гена и дамите са облагодетелствани, тъй като те разполагат с цели два от този вид. В началото и мъжкият Y хромозом е имал толкова гени, но с еволюцията те са се свили до по-малко от сто при съвременния представител на силния пол. Тук е включен и SRY генът, който определя дали един ембрион ще бъде мъжки или женски.

Докато дамите разполагат с два X хромозома, мъжете си имат само един Y - "хромозом-слабак", изтъква професорката, цитирана от БТА. Женските хромозоми при чифтосване могат да осъществяват важни генетични "ремонти". А при липса на женски чифт, Y хромозомите се изтощават и не могат да се справят с грешките. Така че дамите са предопределени в крайна сметка да спечелят битката между половете.

Според направените от проф. Грейвс компютърни симулации, след 5 милиона години ще се затрият както Y-хромозомите, така и мъжете.