Учени от Израел са открили зависимост между слънчевата светлина и сексуалното влечение - колкото повече човек се излага на слънце, толкова по-високо е нивото на половите хормони, пише научното списаине "Cell Reports".

За целта на изследването специалисти от университета на Тел Авив са анализирали показателите на мишки, изложение на действието на ултравиолетови лъчи. Оказало се, че при женските значително се повишава нивото на хормоните, а яйчниците се уголемяват. При мъжките също са били отчетени повишени хормонални нива.

Учените след това са проучили данните от въпросниците на 32 души. Анкетираните участници е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с романтичното привличане и агресията. При представителите и на двата пола е отчетено повишено сексуално желание под въздействието на слънчевата светлина, а при мъжете и повишаване на тестостерона и агресията.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Изследователите са стигнали до извода, че протеинът p53, който предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, е отговорен за тези промени, пише БТА. Когато при мишки въпросният протеин е бил отстранен, повишеното им влечение е отшумяло.

Експертите смятат, че този защитен механизъм влияе върху ендокринната система, която от своя страна е отговорна за производството на полови хормони.