Хората допират устни и стигат доста по-далеч от хилядолетия и по-точно - откакто тъпчат по тази земя. И макар да се целуваме непрекъснато, всъщност знаем много малко за целувката. Затова ви предлагаме 10 факта, които да ви направят по-уверени в това приятно занимание - целуването.

Думата за целувка на английски "kiss" се базира на звук. На звука "kuss", който се произвежда при допирането на устните на двама човека.

Не всички обичат да се целуват. В някои култури това е изключително неприемливо. В азиатската култура не е прието хората да се целуват на публични места.

Целуването успокоява хората. Когато се целувате с някого, през тялото ви преминава "коктейл от хормони". Той кара мъжете да се започнат да се държат по-закрилнически, а жените кара да усещат по-голяма привързаност към партньора.

Целуването води до пристрастяване. Колкото и странно да звучи, пристрастявате се към слюнката на партньора си, което си има своето еволюционно обяснение, тъй като слюнката съдържа много информация за имунитета, гените и съвместимостта ни с човека, с който се целуваме.

Мозъкът на човек обича той да се целува с нови хора. Точно когато целувате някого за първи път, това ви кара да се чувствате щастливи, да се влюбите и да се чувствате замаяни. Но мозъкът бързо свиква и затова целуването с един и същи човек бързо "остарява".

Целувките са добри за здравето. Когато хората се целуват, те обменят бактерии. Това предизвиква имунната им система и ако са здрави, организмът се справя бързо с новите бактерии, а имунната система се засилва. Целуването и любовната игра пък намаляват стреса и понижават кръвното налягане.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Мъртвата целувката наистина съществува. Но това означава, че не чувствате нищо, когато целунете определен човек. Ако това ви се случи, послушайте тялото си. То определено ви казва, че този човек не е подходящ за вас.

Целуването удължава връзката. Партньорите, които се целуват повече и по-често, остават заедно по-дълго. 45% от хората с дълги връзки твърдят, че се чувстват по-удовлетворени, ако се целуват и прегръщат по-често с партньора си. Това естествено води до повече секс при двойките, което е хубаво и затвърждава връзката.

Мъжете, които не умеят да се целуват, по-рядко правят секс. Жените отдават повече значение на целуването, отколкото на което и да е друго умение на мъжа. Мъжете обаче предпочитат жени, които не се целуват толкова добре, защото са сигурни, че точно тези дами имат по-голямо желание за секс.

Целувката изисква усилия. В целуването участват най-малко 34 лицеви мускула и 112 други мускула, включително и тези на врата, раменете, ръцете.