Резултатите от скорошно американско проучване сочат, че основната причина, поради която половината от двойките се разделят, са нереалистичните очаквания, които са имали един към друг. Грешните представи в началото на взаимоотношенията между двама души често се дължат на силното привличане, което активира определени хормони в човешкото тялото. Според специалистите този период заслепява хората, а когато отмине, те разбират, че партньорът им не е толкова идеален, колкото са си мислили.

Нека разберем защо е така...

Химията не е любов, а страст

В изследването са се включили над 300 души, които е трябвало да отговорят на въпроса какво означава химията в една връзка за тях. Резултатите са повече от красноречиви - едва 9% от мъжете и жените са посочили "любов", а останалите са отбелязали "биологична реакция" и "взаимно желание".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Хормоните направляват ситуацията

Според Хелън Фишър - антрополог в щатския университет на Ню Джърси, любовта може да се раздели на три различни етапа: похот, привличане и привързаност. Според нея първата фаза, която наричаме "химия", не е нищо повече от работа на естрогена и андрогена (женски и мъжки хормони), основаващи се на биологичната мотивация за репродукция.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Привличането може да изчезне

Едва след като хормоните се успокоят, човек може да разбере какво точно изпитва към партньора си. Тогава е съвсем възможно да установи, че половинката му не е толкова перфектна, колкото е изглеждала в самото начало. Напълно допустимо е тя да притежава някои дразнещи навици или просто да не отговаря на първоначалните впечатления. Това обаче не означава, че положението е критично, все пак всеки има своите недостатъци.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Нужни са усилия

Психолозите са на мнение, че страстта в една връзка може да се запази, дори след като химията намалее, разбира се, ако човек е склонен да положи необходимите усилия, за да я задържи. Ключът се крие в простите, но ефективни неща - като прекарването на повече време с партньора, романтичните жестове, приятните изненади, държането за ръце и т.н.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos