Това е състояние, при което оплодената яйцеклетка се захваща успешно за маточната стена, но от нея не се развива ембрион. И тъй като в повечето случаи организмът сам изхвърля яйцеклетката, много жени дори не разбират, че са били бременни, пише moetodete.bg.

При нормална бременност, до 6-тата седмица от последния менструален цикъл на жената би трябвало да се е оформил ембрион, да се чува сърдечен ритъм и матката да е нараснала до определени размери.

При синдром „Кухо яйце” ембрионът или спира да се развива прекалено рано, или изобщо не се формира. Вместо това обаче, в яйцеклетката се формират плацента и мембрана, което от своя страна влияе върху хормоналните промени в организма. Той започва да отделя хормона Хорионгонадотропин, индикиран от теста за бременност като положителен резултат. Проявят се и някои от ранните симптоми за бременност (гадене, умора, подути гърди), а на видеозона се вижда оформен плоден сак.

В по-късен етап на синдрома „Кухо яйце”, когато хормоналните нива започнат да се понижават, неразположението отшумява и е възможно да се появи червеникаво-кафяво влагалищно зацапване, придружено от спазми. Ако до 12-та гестационна седмица не бъде установен сърдечен тон и ултразвукът показва празен плоден сак, гинекологът поставя окончателна диагноза „Кухо яйце”.

Въпреки че понякога причините за формирането на празен плоден сак могат да се дължат на недостатъчно производство на определени хормони от организма, като основен фактор за състоянието специалистите посочват хромозомни аномалии. Смята се, че синдром „Кухо яйце” се развива, когато хромозомите, изграждащи плода са повредени или разбъркани в резултат на тежък генетичен дефект. Тялото разпознава тази нередност и решава да сложи край на бременността като защитна реакция.