Вагиналното здраве е от голямо значение по време на бременност, пише az-jenata.com. Ето най-често срещаните вагинални неразположения през деветте месеца и как да ги разпознаете:

Бактериална вагиноза

Когато не се лекува навреме, тя може да бъде причина за преждевременно раждане или спонтанен аборт. Затова е много важно да обърнете внимание на симптомите, които ще подскажат за това състояние и да се консултирате с лекар. Бактериалната вагиноза се дължи на промяна на нивата на  рН, както и на бактериалния баланс на влагалището. Когато този баланс се наруши, тогава  се увеличават анаеробните бактерии. Състоянието може да бъде разпознато по следните симптоми:

    бяло течение от вагината
    необичайна и неприятна миризма, дори след тоалет


Цистит

Причинява се от бактериална инфекция. Натискът върху пикочния мехур (по време на бременност) може да доведе до запушване на пикочните пътища, което да е причина за непълното изпразване на пикочния мехур. Ако усетите:

    болка или парене по време на уриниране
    чувство на слабост и неразположение
    забележите кръв по време на уриниране
    промяна в цвета и мириса на урината, веднага се консултирайте с лекар.


Пийте много вода и сок от червена боровинка (или чай).

Млечница


Във влагалище се срещат бактерии, гъбички и микроорганизми, което е съвсем естествено. Когато те функционират правилно помежду си, поддържат здравето на влагалищната среда. Но когато тези гъбички (Candida albicans) се размножат в големи количества, предизвикват заболяване наречено млечница, което протича със следните неприятни симптоми:

    бяло течение
    болка и дискомфорт по време на секс
    сърбеж и парене


Инконтиненция


Това е състояние, изразяващо се в невъзможността да се задържи урина. По време на бременност се дължи на по-малко пространство за съхранение на урината в пикочния мехур. Съвсем нормално е, когато се засмеете, кашляте, кихате, да изпуснете малко количество урина. Пийте много вода и внимавайте как наддавате килограми. Редовно правете упражнения за стягане на тазовите мускули.