Много млади родители са силно загрижени за евентуалните алергични реакции, които бебето им може да добие, пише Az-jenata.com.

Накъдето и да се обърнем има предупреждения за храненето на бебетата и алергиите. Това е създало впечатлението, че голям процент от децата имат хранителни алергии, както и че опасността дебне от всяка храна.

Истината е успокояваща. Всъщност само 8% от децата под 6-годишна възраст имат нежелани реакции при поглъщане на определена храна, като едва между 2 и 5% са установените алергични реакции.

Хората често бъркат реакцията към храната с алергична реакция. Например, ако детето има някакъв стомашен проблем като непоносимост към лактозата, той може да причини дискомфорт и реакция на организма, но това не е алергия.

Все пак е установено чрез многобройни изследвания кои са най-силните алергени измежду храните, които е добре да избягвате да давате на детето поне до 3-годишна възраст:

    Фъстъци/фъстъчено масло
    Яйчни белтъци
    Ракообразни (миди, раци, скариди, стриди, омари)
    Риба
    Дървесни ядки (включително орехи и кашу)