Японският град Кария в префектура Аичи е въвел вечерен час за използването на смартфони, като така се надява да намали негативните ефекти върху децата.
Инициативата се отнася за учениците в началните училища и прогимназиите и забранява използването на смартфони след 9 часа вечерта, пише "Japan Daily", цитиран от "Фокус".

След посочения час децата трябва да предават устройствата на родителите си.

Идеята е на Асоциацията на родителите и учителите в Кария, социални работници от града и местната полиция. Преподавателите посочват, че децата използват телефоните си, за да комуникират с приятели вечер, което води до проблеми при образователния процес.

“Те се чувстват длъжни да отговорят, когато приятелите им ги търсят, казва Фушитоши Охаши, който е директор на едно от училищата в града.

Когато вечерният час влезе в сила, “те ще имат основание да кажат на приятелите си, че не могат да отговорят, тъй като минава 9 часа”.

Правилото няма силата на закон и всяко семейство само решава дали да го възприеме.

Повечето местни жителите обаче реагират по-скоро негативно, посочвайки, че властите не разполагат със средства за налагането му. Според тях намеренията са добри, но прилагането на правилото ще доведе до повече проблеми и въпроси, отколкото резултати.