Рязкото нарастване на броя на новородените в Бразилия с признаци на микроцефалия се дължи на това, че по време на бременността някои майки са страдали от болест, предизвикана от вируса зика, съобщиха от министерството на здравеопазването на южноамериканската държава. Твърдението на властите се основава на резултатите от изследване, извършено от Института "Ивандру Шагас".

В кръвта и меките тъкани на едно от бебетата, родило се с микроцефалия и други вродени отклонения, е открито наличието на вируса зика.

"Като изхожда от тези анализи, министерството на здравеопазването смята, че е потвърдена хипотезата за връзка между между вируса зика и увеличения брой на случаите на микроцефалия. Подобни резултати се получават за пръв път в историята на световната наука"
- отбелязаха от ведомството.

Данните, обнародвани от бразилското министерство, са научно откритие. Досега се смяташе, че вирусът не е опасен за човека. Според учените най-голяма заплаха крие заразяването през първите три месеца от бременността. От началото на годината в Бразилия са регистрирани 739 новородени с признаци на микроцефалия, което е пет пъти повече, отколкото за цялата 2014 година.

Микроцефалията представлява вродена малформация, при която обиколката на главата на детето изостава двукратно под нормата за съответната възраст. Голямата фонтанела е малка или се затваря по рано. По-малък е размерът на главния мозък. Всичко това може да доведе до умствена изостаналост, невротични отклонения, нарушения на слуха и зрението. Преносител на вируса зика са комарите от вида Aedes aegypti, които разпространяват също треската денге.