Оказва се, че затлъстяването може да промени ДНК на сперматозоидите по такъв начин, че да повлияе върху апетита на бъдещото поколение. Възможно е тези промени да се обърнат в обратна посока чрез загуба на телесно тегло.

Отдавна е известно, че децата на затлъстели родители е по-вероятно да станат дебели. Предишни изследвания разкриха, че затлъстяването на бащата може да повлияе върху генната експресия в сперматозоидите му. Новото изследване фокусира вниманието върху различията между спермата на затлъстели мъже и на мъже с нормално тегло.

В проби от сперма били намерени епигенетични маркери в зони от генома, свързани с контрола на апетита. Епигенетични промени в генома се наблюдават, когато начинът на живот и околната среда влияят върху генната експресия.

"Днес вече знаем, че децата на затлъстели бащи са предразположени към затлъстяване по-късно през живота си, независимо какво е телесното тело на майката", заяви съавторът на изследването д-р Ида Донкин.

Идентифицираните в спермата промени навеждат на мисълта, че начинът на живот на бащата може да повлияе върху апетита и дори фигурата на детето му.

Учените изследвали също дали значими промени в телесното тегло могат да повлияят върху епигенетичните маркери. Екипът открил средно 4000 промени в ДНК на сперматозоидите у 6-има мъже, преди да им бъде поставен стомашен байпас, веднага след поставянето му и една година след операцията. Д-р Донкин отбеляза, че е трудно да се каже дали същият ефект върху загубата на телесно тегло ще може да се наблюдава без хирургичната интервенция.