Изследване на социолози от Калифорнийския университет сред 384 семейства показва, че първородното дете получава специално отношение и повечето родители имат любимо дете, пише БГНЕС. По време на проучването родителите обикновено не са разкривали кое дете им е любимо.

Най-малките и средните деца смятат, че родителите им обичат повече най-големите им братя или сестри и това подрива самочувствието им.

Професор Катрин Конгър, ръководител на изследването, споделя, че преди да получат резултатите, са мислели, че първородните деца ще се чувстват подценени спрямо по-малките, но се оказало точно обратното. Най-големите деца имали увереността, че постиженията им са изключително важни за родителите им, вероятно защото майките и бащите преживяват тази емоция за пръв път с това дете.

"Бях изненадана. Хипотезата ни беше, че различното отношение към по-малките братя и сестри оказва негативно влияние върху първородните деца", коментира професор Конгър.

Социологичното проучване обаче показва, че по-малките деца имат по-ниско самочувствие, тъй като по-големите получават повече внимание и по-специално отношение от родителите.