Това се постановява в нови директиви на градската управа на Ню Йорк, публикувани вчера, предаде "Асошиейтед прес".

Комисията по човешките права на града посочва в тези ръководни принципи най-различни антидискриминационни мерки и тълкува текстовете на закон от 2013 г., който касае до голяма степен защита на бременните жени. В ръководните принципи се отправя предупреждение към служителите на входа на заведенията, които отказват достъп на бременни жени, или към персонала, който отказва да сервира на бременните жени алкохол, който, според здравните власти и медицински асоциации, бременните трябва да избягват.

"Стереотипите и решенията за поведението на бременните жени, за техните физически способности и за това кое е здравословно или не за фетуса не могат да бъдат използвани като претекст за незаконни дискриминационни практики на обществени места", се казва в новите ръководни принципи, пише БТА.

Комисията пояснява, че сега разглежда случай, свързан с бременна жена, на която е отказано да влезе в бар. Подробности не се съобщават, защото проверката е в ход.

Властите на Ню Йорк изискват по принцип от ресторантите да поставят предупреждения, на които се казва, че пиенето по време на бременността може да доведе до малформации при бебето. Но според ръководните принципи на Комисията по защита на правата на човека бременните са тези, които взимат решенията, а не барманите или ресторантьорите.

Законът в Ню Йорк от 2013 г. изисква от всички работодатели, освен малките собственици на фирми, да откликват на разумни искания на бременните, като например малки промени в работния график, осигуряване на стол или разрешаването на бременните да се хранят на работното място. На други служители не се разрешава подобно нещо, освен ако не представят бележка от лекар.