Британската онлайн книжарница "Бук Пийпъл" проведе проучване сред над 1000 родители и откри, че 33% от тях стоят настрана от "страшните истории", пише БТА.

На въпроса кой литературен герой са смятали за най-страшен като деца, една пета от родителите посочват Злата вещица от "Вълшебникът от Оз" на Лиман Франк Баум. На второ място се класира Ловецът на деца от "Чити Чити Бeнг Бeнг: Магическата кола" на Ян Флеминг, а на трето - Големият лош вълк от "Червената шапчица". Четвърто и пето място са заети съответно от Върховната вещица от "Вещиците" на Роалд Дал и Круела де Вил от "101 далматинци" на Доди Смит.

"Страхът е естествена реакция. Когато четете страшна история на детето си или то я чете само, то може да контролира ситуацията, като ви помоли да спрете или като остави книгата. Тази история може да се превърне в повод за дискусия, в която детето да установи и обясни как го кара да се чувства историята", твърди психоложката Ема Кени.

Страшните книги помагат на децата да станат по-устойчиви.

"Светът може да бъде доста страшно място - децата ще попаднат в ситуации, в които са потискани от учители или изхвърлени от приятелска компания. Хубаво е да знаят как да се справят със страха", допълни Кени.

Проучването на "Бук Пийпъл" установи също, че докато една трета от родителите избягват страшните книги, 79% от останалите твърдят, че именно тези истории помагат на децата "да различат доброто от злото", 53% - че им помагат "да се научат да се справят в трудни ситуации", а 48% - че чрез тях най-лесно преодоляват страховете си.