Както и от това, което са ти казвали, и от това, което си виждала при приятелките си и техните бебета.

Това е така, защото всички сме различни. Всички ние като хора и като родители. И по същия начин децата ни се различават едно от друго. Всяко прохожда и проговоря, когато му дойде времето. Всяко яде толкова, колкото има нужда, а не колкото трябва. Всяко плаче по негов начин и по различни поводи.

Истината е, че няма как да си подготвена на 100% за всичко, през което ти предстои да минеш с твоето бебе. Това да си родител идва с това, че си родител. Бавно и постепенно ти и твоето дете се учите и растете заедно – всеки по своя начин и по своя път. И това учене означава опознаване и трупане на опит, а не достигане на някакво измислено съвършенство. И точно заради това ти и детето ти няма да бъдете идеални. Не защото ще бъдете лоши или по-лоши от други, а защото сте различни един от друг и заедно сте различни от всички други.

Преди да осъзнае всичко това, обаче, всеки родител минава през купища чудения, притеснения, сълзи, въздишки, възклицания и крясъци. И изведнъж си дава сметка как притеснението е дошло съвсем естествено в неговия живот. Едно притеснение в абсолютни крайности, като например - когато не спи бебето – защо не спи. А като спи – защо пък спи, дали не трябва сега да яде. Родителите се притесняват дори, когато бебето не плаче, въпреки че всички мечтаят за бебе, което не плаче.  

Затова Бочко ти казва да се замислиш над това. Да се спреш за една минута, независимо че бебето реве, чакат те един куп дрехи за гладене, още по-голям куп дрехи за пране, готвене и чистене, а ти дори не си си измила очите още. Да, всичко чака теб, но спокойно, ще се справиш. ТИ СЕ СПРАВЯШ! Ето, че ден след ден това се случва и ти ставаш все по-добра в това, което правиш. И най-важното в цялото нещо е да си спокойна. Всъщност да се справяш, значи да си спокойна. На кого не му е хубаво, когато е спокойно?

Знаем, че е клише, знаем, че звучи тривиално, но е истина – трябва да си спокойна. Знаем и че е много лесно да се говори отстрани и само ти си знаеш какво всъщност ти е на главата. Ако си спокойна, обаче, всичко ще започне да се случва по-лесно и плавно. Виж видеата, които няколко „спокойни“ майки вече изпратиха на приятелите си от Бочко. Всичко ще бъде наред. И помни - може да не сте идеални, но спокойно – ти и твоето бебе сте чудесна комбина.

Спокойни за бебето, с Бочко.